Belföld

Díjat kap Heller Ágnes

A magyar  filozófusnak ítélte oda a Primo Levi 2012 nemzetközi díjat a holokausztot túlélő íróról elnevezett olaszországi Primo Levi Kulturális Központ. Az elismerést vasárnap, Genovában adják át.

Heller Ágnes „szabad és bátor magatartást tanúsít a hatalommal szemben; állandó elkötelezettségével arra emlékeztet, hogy a demokráciát védeni és tanítani kell, mivel a demokrácia épülete semmi máson nem alapszik” – közölte az ANSA hírügynökség a genovai székhelyű Primo Levi Kulturális Központ (centroprimolevi.it) indoklását.

Az auschwitzi haláltábort túlélő, 1987-ben öngyilkosságot elkövető íróról elnevezett, a zsidó kultúra terjesztésében elkötelezett kulturális központ 1992 óta ítéli oda a nemzetközi Primo Levi-díjat, melyet azoknak ad át, akik a központ közleménye szerint „erkölcsi, lelki és polgári elkötelezettséggel hozzájárultak a békéhez és az igazsághoz egy előítéletektől, rasszizmustól és intoleranciától mentes világért, Primo Levi életének és műveinek szellemében”.

A díjat az utóbbi húsz évben megkapta többek között Elie Wiesel Nobel-békedíjas író, Willy Brandt Nobel-békedíjas német szociáldemokrata politikus, Lea Rabin, a meggyilkolt izraeli miniszterelnök, Jichak Rabin özvegye, Simon Peresz izraeli államfő, Carlo Azeglio Ciampi volt olasz államfő, Carla Del Ponte, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék volt főügyésze, Steven Spielberg amerikai filmrendező, Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség vezetője. Tavalyelőtt Simone Veil francia politikus, tavaly pedig Andrzej Wajda lengyel filmrendező kapta a kitüntetést.

Az AdnKronos olasz hírügynökség szerint Heller „a magyar kultúra és a kortárs filozófiai gondolkodás ikonikus képviselője”.

Az elismerést vasárnap, Genovában, a Palazzo Ducale palotában adják át, Marco Doria genovai polgármester, Pietro dello Strologo, a Primo Levi Kulturális Központ elnöke, Salvatore Veca politikafilozófus, a Giangiacomo Feltrinelli Alapítvány elnöke és Laura Borella, a milánói egyetem etikaprofesszora jelenlétében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik