Belföld

A székesfehérváriaknak fontos a megelőzés

Közel kétszázan vettek részt ma a megyeszékhelyen azon az egészségügyi vizsgálaton, amelyet szűrőkamionban végeztek el a szakemberek.

A 2010-ben indult akciósorozat Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja. Célja az egészség megőrzése, és a betegségek megelőzése, illetve kiszűrése az Európai Unióban is használatos korszerű diagnosztikai eszközökkel.

Mindennapi életünkben fontos szerepet játszik a boldogság, a munka, a karrier, a szórakozás, a hobbi és az öröm, de a legfontosabb az egészség. Ennek megőrzése érdekében Magyarországon 2010 és 2020 között éves szinten, 125 helyszínen végeznek átfogó vizsgálatokat és adnak tanácsokat a szűrőprogram keretében.

A Székesfehérváron egy napig tartózkodó szűrőkamionban huszonhét féle vizsgálattal és látványos anatómiai bemutatóval, valamint életmód tanácsadással várták az előzetesen regisztrált résztvevőket. Varga Márta, a város Humán Szolgáltató Intézetének vezetője elmondta, olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a rendelkezésre álló 185 helyet két nap alatt betöltötték a telefonon jelentkezők. A vizsgálatra érkezőket fél óránként, tízes csoportokba osztották be.

Az egész napos programra kilátogatott Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, aki elmondta: „Székesfehérvár tavaly januárjában elfogadott Egészségfejlesztési Tervében kulcsfontosságú szerepet szántunk a betegség-megelőző programoknak. A szervezett szűrővizsgálatokon egyre többen vesznek részt. Azt tapasztaljuk, és ennek nagyon örülünk, hogy már nemcsak az idősebb, hanem a fiatalabb korosztálynak, sőt a családoknak is fontos az egészség megőrzése.”- tette hozzá Östör Annamária.

Október a Látás Hónapja, ezért a látásvizsgálat és a diabétesz-szűrés kiemelt szerepet kapott, de kardiológiai, tüdőgyógyászati és hallásvizsgálatot is végeztek a program keretében. Az országos adatok szerint októberig 453 helyszínen 68 369 fő vett részt az átfogó szűrőprogramon és 132 598 fő az életmód tanácsadáson. Az összesen elvégzett vizsgálatok száma: 1 845 963.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik