Belföld

Kórházadósság – segítség a ködösítéshez

Korhaz(960x640)(1).jpg (Kórház)
Korhaz(960x640)(1).jpg (Kórház)

Nem kell törniük a fejüket az államosított kórházak vezetőinek, mit válaszoljanak az adósságot firtató újságírói kérdésekre. Konkrétumot nem mondhatnak, de megkapták a kitérő válasz sablonját, azt bármely intézmény bevetheti a kíváncsi firkászok ellen.

„A Semmelweis Terv alapvetésének megfelelően, amely szerint mindenkinek, bárhol is lakjon az ország területén, egyenlő eséllyel, azonos szintű egészségügyi ellátást kell kapni, a (kórház neve) Kórházban a betegek ellátása folyamatos, zavartalan, megbízható és biztonságos.”

Egyebek között ez az általános, semmitmondó mondat szerepel a panelben, amelyet az államosított kórházak igazgatói kaptak a fenntartó GYEMSZI-től, hogy annak alapján tájékoztassák az intézmények adósságáról egyre élénkebben érdeklődő újságírókat – írja a Világgazdaság Online.

A panel használata ugyan nem kötelező, de a frissen kinevezett kórházvezetők várhatóan nem kockáztatnak.

A VG Online szerint a sablonmondat már csak azért is sántít, mert a Semmelweis Terv éppen azt fejtegeti, hogyan lehet csökkenteni az ellátásban meglévő egyenlőtlenségeket, biztosítani a folyamatos, azonosan magas színvonalú hozzáférést az ellátáshoz az ország lakosai részére, „növelve ez által az esélyegyenlőséget és az életesélyt”.

A kórházvezetők a GYEMSZI instrukciói alapján nem mondhatnak adósságukról semmi konkrétumot. Azt kell kommunikálniuk, hogy adósságállományukról negyedévente tájékoztatják az egészségbiztosítót, az adatok összegzése alapján pedig az Egészségügyi Államtitkárság ad tájékoztatást, legközelebb november 25-ét követően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik