Belföld

Janics-ügy: „méltatlan”

A politika is rázza az olimpikon hánykolódó bárkáját, avagy a "nemzetközi helyzet fokozódik".

Ahogy arról legutóbbi írásunkban beszámoltunk: sokakat, köztük sportvezetőket is magára haragított nyilatkozataival a családjával Szerbiába készülő Douchev-Janics Natasa, akinek a helyzete jelenleg teljesen bizonytalan. A szerdán szegeden tárgyaló szerb sportvezetés ugyanis azt az állítását is cáfolta, hogy akár őt ki akarnák vásárolni, akár edző férjének “visszautasíthatatlan ajánlatot” tettek volna.

A róla szóló vita azóta már a szegedi politikai színtéren is fellángolt, főleg a neki nyújtott támogatások, köztük a Bárka étterem önkormányzati visszavásárlásával kapcsolatban, melynek adásvételi szerződését a polgármester aláírás helyett visszaadta az illetékes önkormányzati bizottságnak.

Botka László Facebook-oldalán a kialakult vitáról azt írja: „Méltatlan az egész helyzet Janics Natasával kapcsolatban. A tényekről azonban ne feledkezzünk el. Natasa az elmúlt 12 évben sok száz millió forint támogatást kapott a szegedi és a magyar adófizetőktől, így lehetett olimpiai bajnok: köszönet érte! Amikor bejelentette, hogy Szerbiába távozik, én ezt családi döntésnek nyilvánítottam és sok sikert kívántam, ehhez képest az elmúlt hetekben Belgrádban lenyilatkozta, hogy ” soha nem érezte magát otthon Magyarországon”, további több milliót követelt a szegedi klubtól, sőt még a felkészítő edzőjének járó olimpiai sikerdíjat is a férjének követelte. Nagyon szomorú vagyok, hogy ezzel Nati maga ellen fordította az eddig őt támogató magyar és szegedi közönséget. De, nem is ez a lényeg: a Szegedi Kajak-Kenu Sportegyesületben több olyan kiváló, fiatal tehetség van, akitől győzelmeket és érmeket várhatunk az elkövetkező olimpiákon!”

Ahogy arról akkor beszámoltunk: a londoni olimpia előtt az önkormányzat Pénzügyi Bizottsága ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett úgy döntött: nagyjából ugyanannyiért, amennyit fizetett érte, bruttó 25 millió 146 ezer forintért visszavásárolja a Bárka éttermet Janics Natasától azzal, hogy ez városrendezési szempontból is indokolt. A lépés ellen akkor egyedül a bizottság jobbikos alelnöke, Keresztúri Farkas Csaba szólalt meg nyilvánosan.

A Szegedma megkeresésére a képviselő most többek közt azt mondta: „Én azzal értenék egyet, hogy ha valaki kiemelt sportteljesítményért állami járandóságot kap, akkor legyen arra valamilyen rendelkezés, ha elhagyja az államot, ezt a juttatást felül lehessen bírálni. A másik oldala pedig az a szerencsétlen nyilatkozat, amit ez ügyben tett Janics, miszerint sosem érezte magát nálunk igazán otthon, ez sokakat jogosan háborított fel, köztük engem is. (…)Érdekelne, hogy mikor ismét visszakerül a bizottság elé az ügy, mi lesz a szakmai indoka annak, hogy a Bárkát már nem érdeke a városnak visszavásárolni, megszűnik a városképi jelentősége az épületnek?”

Az internetes lapnak adott nyilatkozatában az önkormányzat Fidesz-KDNP frakciójának vezetője is egyetértett a felülvizsgálattal és a szocialista polgármesterrel.

Bohács Zsolt a honlapnak azt mondta: „Azt hiszem, hogy az elmúlt időszakban kialakult közvélemény nyomása is szerepet játszik az ügyben, hiszen nagyon megosztja az ország lakosságát Douchev-Janics Natasa Szerbiába igazolásának híre. Jelen pillanatban a város érdekeit kell néznünk, a város költségvetése igen érzékeny, minden forintért meg kell küzdenünk. Az előző, visszavásárlásról született döntést nagymértékben befolyásolta az, hogy az olimpia előtt voltunk, ahol ő szegediként, magyar színekben indult az ötkarikás játékokon, bíztunk abban, hogy továbbra is szegediként fog majd szerepelni. Ez után döntött úgy, hogy elhagyja az országot, majd lenyilatkozta azt is, hogy nem érezte magát soha igazán itthon. Pedig Szeged városa és az egyesülete is mindent megtett, nem kis anyagi támogatás keretében is azért, hogy otthon érezze magát, minden adott volt, hogy csak a versenyzésre koncentráljon. Mindezek után egyetértek a polgármesterrel, hogy felül kell vizsgálni a korábbi bizottsági határozatot a Bárka étterem ügyében.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik