Belföld

Tizenhat év a visszaeső kiskőrösi rablónak

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a rablás és más bűncselekmények miatt Tóth János és társa ellen indított büntetőügyben az első fokon meghozott ítéletet.

A jelenleg 41 esztendős, korábban már többször büntetett Tóth János 2009 decemberében szabadult a börtönből. Néhány héttel ez után megtudta, hogy a későbbi sértett jómódú vállalkozó, jelentős összegű készpénzt és értékes tárgyakat tart otthonában.

A vádlott – egy az eljárás során ismeretlenül maradt társával – elhatározta, hogy kirabolják a vállalkozót. 2010. január 26-án magukhoz vettek egy ütlegként használható dugókulcsot, egy pisztolynak látszó tárgyat, a sértett megkötözéshez felhasználható műanyag kábelkötegelőket, valamint maszkokat és kesztyűket, majd Kiskőrösre utaztak.

A két férfi terepszemlét tartott a sértett házánál. Este hat körül bementek az épületbe, a nappaliban megfenyegették, majd megkötözték a vállalkozót, feleségét és kisfiát, és a konyha kövezetére fektettek őket.

Tóth János pénzt követelt a vállalkozótól, aki a fenyegetés hatására megmutatta a falba épített széfet, onnan a vádlott 200 ezer forintot és ékszereket tulajdonított el. A férfi kevesellte a zsákmányt, ezért előbb a gyerek bántalmazásával fenyegetőzött, majd az asszonyt vitte föl az emeletre, kétszer megpofozta, és szobáról szobára haladva újabb értékek után kutatott.

A vádlott a házban csaknem 20 millió forintnyi készpénzt és értéktárgyat gyűjtött össze. A két elkövető elvette a sértettek mobiltelefonjait, leverték a vonalas készüléket, és megfenyegették őket, hogy ne merjenek a hatóságok fordulni.

A táblabíróság a vádlottat háromrendbeli rablás, személyi szabadság háromrendbeli megsértése és egyrendbeli magánlaksértés bűntettében mint társtettest mondta ki bűnösnek, s ezért – mint erőszakos többszörös visszaesőt – jogerősen halmazati büntetésül 16 év fegyházbüntetéssel sújtotta.

Harangozó Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában kifejtette, hogy a hosszú ideje bűnözői életmódra berendezkedő férfira a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében életfogytig tartó szabadságvesztést kellene a bíróságnak kiszabnia, de amikor a rablást a vádlott elkövette, még az enyhébb szabályozás volt érvényben.

2010. január 26-án az I. rendű vádlott és társa délután autóval lement Kiskőrösre, Sz. Gyula háza körül terepszemlét tartottak, majd 18 óra tájban átmásztak a kerítésen, és hátulról közelítették meg a házat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik