Belföld

Hazatérő fiatalokat szeretne látni a Fidesz

diákok (diák, felvételi, )
diákok (diák, felvételi, )

Az a cél, hogy a fiatalok hazatérjenek, és itthon találják meg boldogulásukat – reagált a Fidesz szóvivője ellenzéki pártok keddi sajtónyilatkozataira.

A fiatalok elvándorlása még a szocialista kormányok idején vált tömegessé – írja keddi közleményében Selmeczi Gabriella. – Könnyebbé vált a külföldi munkavállalás, így a fiatalok, akik tapasztalatot akartak szerezni, elindultak. Válság idején pedig ezek a folyamatok mindenhol felerősödnek. Egyfelől megértik, hogy a fiatalok tapasztalatot szerezni elmennek külföldre pár évre, de az a cél, hogy hazatérjenek és itthon találják meg a boldogulásukat.

A kormány igyekszik megteremteni ennek feltételeit, a munkahelyvédelmi akciótervben az egyik célcsoport a pályakezdők, a 25 év alatti fiatalok – zárul a közlemény.

Az MSZP szerint Orbán Viktornak és a Fidesznek már most olyan lépéseket kellene tennie, amelyekkel megállíthatja a fiatalok elvándorlását – közölte Winkfein Csaba, az MSZP elnökségi tagja kedden.

Orbán Viktor a TV2 Napló című műsorában vasárnap azt mondta, ha pártja megnyeri a 2014-es választást, hat év múlva Magyarország olyan hely lesz, ahová a külföldre vándorolt összes magyar fiatal haza akar majd térni.  Az MSZP-s politikus közleményében erre reagálva közölte, pártja felszólítja a Fideszt és Orbán Viktort, hogy ne várjon hat évig, hanem lásson hozzá egy olyan ország építéséhez, ahol jó élni. „Ha erre nem képes, mondjon le” – tette hozzá.

Az LMP kedden szintén közleményben azt írta: véleményük szerint a biztos egzisztencia megteremtésével és a Fidesz-kormány okozta kiszámíthatatlanság felszámolásával meg lehet állítani a fiatalok elvándorlását. A Lehet Más a Politika múlt héten bemutatott alternatív költségvetésében 310 milliárd forint pluszforrást adna a társadalmi felemelkedés elősegítésére.

A jobbikos Volner János keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, 2010 óta másfélszeresére nőtt a kivándorlást tervező fiatalok száma, és a 30 év alatti fiatalok fele vállalna külföldi munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik