Belföld

Határon átívelő Comenius

A Szabadhegyi Magyar-Német Középiskola második alkalommal is csatlakozott a Comenius-projekthez. Ezen a héten 15 külföldi tanárt és 30 diákot lát vendégül az intézmény.

Sűrű programfüzettel várta hat országból érkező – így Olaszország, Törökország, Románia, Lengyelország, Görögország és Spanyolország – partnereit a győri iskola, hiszen a nyelvtanuláshoz kapcsolódó feladatokon túl, Győr városát és Pannonhalma jellegzetességeit is megmutatták a program résztvevőinek. A Szabadhegyi Magyar-Német Középiskola korábban is aktív résztvevője volt az uniós projektnek, ezért a 2011-13-as időszakban is kedvet kaptak és pályáztak, hogy a tanulók így is csiszolhassák nyelvtudásukat. Ez ugyanis a Comenius célja: a kapcsolatok és a nyelvi képességek erősítése. „Az iskolánk életében nagyon fontos ez a lehetőség, így örülök, hogy a program egyik állomásaként ezen a héten mi lehetünk a házigazdák. Bár a német a fő nyelvünk, az angolt is hasonlóképpen preferáljuk!” – mondta Rémi Péter, igazgató.

Mindenképpen számos pozitív vonzata van a Comeniusnak. Egyrészt a diákjaink új barátokra tehetnek szert, akikkel aztán a későbbiekben is ápolhatják a kapcsolatokat, de ezentúl más kultúrákkal is megismerkedhetnek és ami a legfontosabb, hogy mindeközben szépen fejlődik a nyelvismeret. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján bátran elmondhatom, hogy a diákok élvezik és hasznosnak tartják a programot” – ezt már Medei Erika, projektvezető tette hozzá.

Kedden először a partnerországok kulturális kapcsolatát prezentálták a gyerekek, de az elkövetkező napokban felkeresik például a nagy múltú Győri Nemzeti Színházat, sőt ellátogatnak Budapestre és Etyekre a Korda Film Stúdióba is. Vagyis kapnak egy kis ízelítőt Magyarországról, népi hagyományainkról, kultúránkról.

A Comenius következő állomása Olaszország lesz, ahol természetesen a győri diákok is képviselik a szabadhegyi iskolát és Győr városát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik