Belföld

Az új földtörvényről tárgyalnak

Az Országgyűlés mai ülésén kezdi meg az új földtörvényt tartalmazó kormányzati előterjesztés tárgyalását.

A Ház ülése napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a képviselők belekezdenek a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslat általános vitájába. A mai ülésnapon a miniszteri expozé után a frakciók vezérszónokai szólalnak föl, a többi képviselő egy későbbi ülésen mondhatja el véleményét.

Orbán Viktor szombaton, Cegléden azt mondta, az új földtörvény teljes egészében véget vet a külföldiek földvásárlásának, visszaszerzi “a zsebszerződéssel kilopott földet”, megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól is, és korlátozza a nagybirtokot. A külföldiek termőföldszerzéséről szólva nyomatékosította: az új jogszabállyal ez “be van fejezve, nincs, nem lesz”.

A képviselők az ülésnap hátralévő részében a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló törvénymódosítást tárgyalhatják, valamint tovább folytathatják Pintér Sándor belügyminiszter két korábban tárgyalni kezdett javaslatának részletes vitáját az úgynevezett létfontosságú rendszerek és létesítmények védelméről, valamint a schengeni információs rendszer fejlesztéséről és a rendészeti törvények egyszerűsítéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik