Belföld

Polt: nincs vége a rendőri korrupciós ügyeknek

Polt-Peter(210x140)(1).jpg (polt péter, )
Polt-Peter(210x140)(1).jpg (polt péter, )

A legfőbb ügyész szerint zökkenőmentes lesz az átállás az új Büntető törvénykönyv szabályaira.

Polt Péter szerint mivel „az alapok (…) nagyjából egészében megmaradtak a régi Büntető törvénykönyvből, teljesen zökkenőmentes lesz az átállás, és ebben a tekintetben a jogalkalmazót nem fogják meglepetések érni”. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a legfőbb ügyész azt mondta: az új Btk. elfogadása után azonnal megindult a tanfolyamok, fórumok szervezése, amelyek megismertetik az új szabályokat a jogalkalmazókkal.

Polt Péter szerint az új Btk. “elfogadottsága jó és nagy”, ami nagyon fontos azért, hogy a jogalkalmazó egységesen tudja értelmezni a jogszabályokat. Az új Büntető törvénykönyv hatékony és korszerű, továbbá szigorú és arányos büntetéseket tartalmaz – tette hozzá a legfőbb ügyész, aki szerint az új kihívások új szabályokat igényeltek, és az új Btk. szigorát a „nagyközönség” is érzékelni fogja.

A legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői, az életvitelszerűen bűnözők hosszabb szabadságvesztésre számíthatnak, könnyebben kiszabható lesz az életfogytig tartó büntetés, ugyanakkor a jóvátételi munka vagy éppen az elzárás arra adhat lehetőséget, hogy az első bűnelkövetők, a „megtévedtek” ne legyenek megbélyegezve, vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba – fogalmazott a legfőbb ügyész a 180 percben. Polt Péter kiemelte a fiatalkorúak védelmét, mint mondta: a velük szembeni bűncselekményeket az új Btk. súlyosabban bünteti, a jogszabály védi a fiatalok mentális fejlődését is.

A Cozma-ügyben a szakmai vita nem az ügyészég és a bíróság között folyt, hanem „a bíróságon belül”, hiszen az ügyészség teljesen osztotta az elsőfokú bíróság álláspontját azzal kapcsolatban, hogy az elkövetők szándékegységben cselekedtek. A másodfok vitatta ezt – tette hozzá.

A rendőrséget érintő korrupciós ügyekről Polt Péter azt mondta, „még mindig nincs vége”, az ügyészség a nyomozati felderítési szakban jár. Hangsúlyozta: fontos végére járni ezeknek az ügyeknek, hiszen az állami, ráadásul a büntető eljárásokat lefolytató szerveknél különösen megengedhetetlen a korrupció. Minden rendelkezésre álló eszközzel azon dolgozunk, hogy mindenki, aki felelősséggel tartozik, bíróság elé kerülhessen – fogalmazott a legfőbb ügyész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik