Belföld

Öt illegális dohányüzemet számoltak fel Szabolcsban

dohány (darált dohány)
dohány (darált dohány)

A pénzügyőrök tetten érték a feketedohányosokat.

Öt illegális dohányüzemet számoltak fel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

Uzonyi Sarolta elmondta: a nyomozók, a pénzügyőrök és a kisvárdai rendőrkapitányság munkatársai öt észak-szabolcsi ingatlanban érték tetten az elkövetőket, amint vágott dohányt gyártottak kereskedelmi célra. Az akció során daráló és szeletelő gépeket, két és fél mázsa dohánylevelet, valamint egy mázsa vágott dohányt foglaltak le.

A sajtóreferens megjegyezte: az illegális dohányüzemet működtetők a jelek szerint nincsenek tisztában azzal, hogy bűncselekményt követnek el, fel sem merül bennük, hogy a jövedéki termékek közé tartozó dohány előállítása után adót kell fizetniük. Ez az összeg egy kilogramm vágott dohány esetében 11 150 forint – tette hozzá.

Uzonyi Sarolta kitért arra, hogy a nyáron több titkos dohánygyártó üzemet számoltak fel az észak-alföldi megyékben, s a régió különösen “fertőzöttnek számít”, mivel a dohánytermő területek 80 százaléka ott található.

Sok a hamis

A Gfk Hungária friss felmérése szerint a magyarországi illegális cigarettapiac épp átalakul, egyre nagyobb ugyanis a külföldi vagy hamis termékek aránya.

Az eddig a feketekereskedelem által leginkább sújtott keleti országrészből (Szabolcs-Szatmár Bereg megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Hajdú-Bihar megye) fokozatos tevődik át az illegális forgalom a déli megyékre (Csongrád megye, Bács-Kiskun megye és Tolna megye).

A hamis márkajelzésű cigarettatermékek megjelenése 2011-ben vált először mérhetővé. Az adatok azt mutatják, hogy ezek aránya idén is a tavalyihoz hasonlóan 0,5 százalék körül alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik