Belföld

Már keresik Alföldi utódját

Alföldi Róbert (Alföldi Róbert)
Alföldi Róbert (Alföldi Róbert)

Kiírta a kormány a Nemzeti Színház igazgatói pályázatát.

Alföldi Róbert megbízása jövő nyáron jár le, az új vezető ennek megfelelően július 1-jén állhat munkába, és 2018. június 30-ig igazgathatja a Nemzeti Színházat.

A Nemzeti Színház Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatói posztját az Emberi Erőforrások Minisztérium hirdette meg. A kormany.hu-ra felkerült pályázati kiírás szerint 30 napja van a pályázóknak a dokumentumok beadásáig.

A vezető fő feladata lesz többek között „a Nemzeti Színház mint kiemelt jelentőségű és minden értékre nyitott színházművészeti műhely magas színvonalú szakmai tevékenységének irányítása”, a színház pozíciójának, a magyar színházi életben betöltött reprezentatív szerepének megőrzése és megerősítése, a magyar színházművészet hagyományainak ápolása, a kortárs színházművészet megújítása, továbbá új kortárs művek megszületésének és bemutatásának elősegítése.


Fotó: Neményi Márton

A vezetői munkakör betöltéséhez szükséges szakirányú felsőfokú, továbbá jogász, illetve közgazdász végzettség. Az utóbbiak alól azonban adható mentesítés. A kiírás talányosan fogalmaz ezzel kapcsolatban: „a feltétel alól az ezen rendelkezés szerint meghatározott személyi kör mentesülhet”. Kell továbbá legalább 5 év szakmai gyakorlat valamely előadó-művészeti szervezetnél.

A pályázat elbírálása során előnyt jelent többek között egy előadó-művészeti szervezetnél szerzett legalább ötéves vezetői tapasztalat.

Korábban Vidnyánszky Attila neve merült fel mint lehetséges Alföldi-utódé, de a jelenlegi igazgató is azt nyilatkozta, hogy ha korrekt a pályázati kiírás, újra megpróbálja elnyerni a pozíciót. Ezt az elhatározását hétfőn is megerősítette.

Erre nem sok esélye van, mert a jelenlegi kulturális államtitkár, L. Simon László már beiktatásánál hangoztatta, hogy nem számít Alföldi további munkájára. Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszter szintén utalt a vezetőcserére, amikor azt mondta, szemléletváltásra van ahhoz szükség, hogy valóban nemzeti intézmény legyen a teátrum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik