Belföld

A KÖH nem szűnik meg, csak átalakul

l-simon-lászló (ingyenes, l. simon lászló, )
l-simon-lászló (ingyenes, l. simon lászló, )

Nem megszünteti, hanem átalakítja a kormányzat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (KÖH) Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ néven.

L. Simon László kultúráért felelős államtitkár az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságában Karácsony Gergely (LMP) és Novák Előd (Jobbik) kérdéseire válaszolt. Elmondta: a KÖH helyét jogutód szervezetként szeptemberben vette át a Forster-központ, amely részben más feladatokat lát el, de ugyanazzal az elnökkel, Cselovszki Zoltánnal az élén. Mint felidézte, a KÖH megyei örökségvédelmi irodái már tavaly átkerültek a megyei kormányhivatalokhoz, így azoknál tapasztalt műemlékes szakemberek dolgoznak, a KÖH átszervezésekor pedig most további 101 munkatárs kerül a társszervezetekhez.

Az intézményrendszer változatlan formában történő fenntartása nem önmagáért való cél, az új kihívásokra reagálva azt néha át kell alakítani – mutatott rá, hozzátéve: ha az új rendszer nem váltja be a reményeket, a kormányzat újragondolja az átalakítást. L. Simon László emlékeztetett arra, hogy az örökségvédelmi intézményrendszer az elmúlt évtizedekben sem tudott minden esetben megfelelő garanciát adni önmagában, egy-egy beruházásnál sokszor a nyilvánosság ereje segített.

A beruházói és örökségvédelmi érdek között azonban nem szükségszerű az ellentét – emelte ki az államtitkár. – Ezt állítani kifejezetten káros, hiszen a magyar örökségvédelemnek az lenne az érdeke, hogy ez a szembenállás megszűnjön. „Meg kell találni az egészséges egyensúlyt örökségvédelem és gazdaság között, mert mindkettő fejlődése nemzeti érdek” – fogalmazott.

Hiller István (MSZP) felszólalásában úgy vélte, az egyensúly éppen az átalakítások eredményeként borulhat fel, mivel gyengült az örökségvédelem érdekérvényesítő ereje a beruházói érdekekkel szemben. A képviselő elmondása szerint az örökségvédelmi törvény módosításának szándéka sem a kulturális kormányzattól eredt, hanem a Belügyminisztériumból, ráadásul olyan hirtelen, hogy amikor néhány hónapja Cselovszki Zoltánt felkérték a KÖH vezetésére, még maga sem tudott a tervezett változásokról. „Ezzel együtt adjunk időt az új rendszernek, nézzük meg, mennyire működőképes” – javasolta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik