Belföld

Öttusa mese – balczósan

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2012. 10. 13. 19:14

A székesfehérvári Alba Öttusa SE meghívására jött Balczó András többszörös világbajnok és háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, hogy elmesélje az ifjú sportolóknak, hogyan születik a bajnok.

Viszonylag sok egyesem volt, ugyanis nem voltam éppen a legjobb tanuló annak idején, de ez hiányzott a legkevésbé az öttusához – kezdte a népszerű sportoló. A fiataloknak felhívta a figyelmét arra, hogy a tehetségre és a szorgalomra – ha van belőle – ne legyenek büszkék, hanem éljenek vele, mert azt Istentől kapták.

Egészen gyerekkorától indult neki a mesélésnek, amikor még csak nappal lehetett úszni, azt is a szabadban, tehát nyáron. Ízes, érdekes történeteit itták a fiatalok, akik gyorsan közülük valónak tartották Balczó Andrást.

Legtanulságosabb története az 1972-es müncheni olimpián történt: ugyan Rómában és Mexikóban csapatban már szerzett aranyérmet, de az egyéni csak Münchenben sikeredett. A vívás akkor még a harmadik tusa volt, és azt követte az úszás, majd a futás. Ahogy Balczó mesélte, jöttek szépen a sikeres tusok egymás után, amikor is megcsillant a vágyott aranyérem lelki szeme előtt. Így emlékezett a pillanatra: „hibátlanul vívtam addig, amíg meg nem éreztem a nagy lehetőséget, hogy olimpiai bajnok lehetek. Abban a pillanatban, amikor felragyogott előttem az aranyérem, szó szerint ledöftek. Onnantól kezdve sorra vesztettem el a vívásokat, olyanoktól is, akiket korábban csukott szemmel is leszúrtam. Egyszer csak feladtam a reményt az aranyra, és úgy döntöttem, az számít a legkevésbé, bár magamban bocsánatot kértem minden magyartól, az Istentől, hogy megfosztom őket a szép szerepléstől. Ettől kezdve csak arra figyeltem, hogy legalább tisztességesen küzdjek. Ahogy ez lefutott a fejemben, azonnal nyertem egy tust, majd az összes azt követőt is. Életem legrosszabb vívását produkáltam, mégis olimpiai bajnok lettem, mert többé nem vakított el az érem megszerzése.”

Balczó felhívta a fiatal sportolók figyelmét, hogy meg kell tanulni a vereséget tisztességgel viselni, de kétszeresen kell megtanulni a győzelmet kezelni. Nem alázhatod meg ellenfeleidet az ujjongásoddal, méltósággal kell viselni a győzelmet is – fejezte be olimpiai bajnokunk a Kistrombitásban tartott meséit az Alba Öttusa SE versenyzőinek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.