Belföld

Díszmozdonnyal ünnepelte jubileumát a GYSEV

A vasúttársaság megalapításának 140 évfordulójára emlékezik a matricázott Taurussal.

A pénteken a soproni vasútállomáson tartott ünnepségen Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára arról beszélt: néhány évtizedes kihagyással ma újra szempont, hogy takarékos és környezetkímélő szállítási mód a vasúti, ezért a magyar kormány és az Európai Unió egyaránt elsőrangú célnak tekinti a vasútfejlesztést.

Az államtitkár emlékeztetett arra: a GYSEV az utóbbi években folyamatos építkezést folytatott, a társaság felújította a 2001-ben átvett Sopron-Szombathely vonalat és a 2006 óta kezelt Szombathely-Szentgotthárd szakaszt, egy éve pedig fennállásának legnagyobb bővítésén esett át a hálózat, amikor 214 kilométernyi pályaszakaszt vettek át a MÁV-tól.

Eközben egymilliárd forintos pályázati forrással vasútbiztonsági beruházások zajlanak – említette meg, hozzátéve, a GYSEV példája azt mutatja, hogy “az osztrák precizitást a magyar kreativitással ötvözve nagyon jól lehet dolgozni”.

Dávid Ilona, a GYSEV elnöke azt emelte ki: a társaság vasútépítőként, -üzemeltetőként vagy épp munkaadóként éppúgy a folyamatos értékteremtést tűzte célul, mint amikor a sportot vagy a művészetet támogatta.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója hozzátette: nem kizárt, hogy épp a Győr-Sopron szakasz elkészültének 140. évfordulóján, 2016-ban zárulhat le a társaság újabb vasútépítése, a szakasz kétvágányúvá fejlesztése.

Az ország legnagyobb forgalmú egyvágányos szakaszának fejlesztése “nemcsak a GYSEV és Magyarország, hanem Európa érdeke is” – tette hozzá, jelezve, hogy a tervek már elkészültek.

A GYSEV Zrt. korábban már Joseph Haydn, Széchenyi István, Liszt Ferenc, és Erzsébet királyné és császárné, azaz Sisi emléke előtt is tisztelgett a matricázott mozdonyaival. A vasúttársaság ez alkalommal az alapítás éveire emlékezik, hiszen a
vasút építését engedélyező törvény, az engedélyokmány pontosan 140 évvel ezelőtt lépett életbe.

A mozdonyon látható grafika egy korabeli, gőzmozdonnyal vontatott szerelvény ábrázolásával jeleníti meg a vasúttársaság múltját. A jelen kort pedig a GYSEV által már megrendelt és épp gyártás alatt álló FLIRT motorvonat képe jeleníti meg. A grafika középpontjában az 1872-es, díszes engedélyokmány kör alakú pecsétje látható, fölötte pedig három város, Győr, Sopron és Ebenfurth neve. A mozdony másik oldalán a városok német nevei szerepelnek. A mozdony orr-részén korabeli térképet láthatunk, valamint egyik felén a GYSEV 140, másikon pedig a Raaberbahn 140 feliratot. A vezetőállásnál osztrák és magyar zászló is látható.

A jubileumi mozdony első útján Ausztiába indult: Ebenfurth érintésével jött vissza Sopronba, ahonnan egy intercityt vitt Budapestre. Így a GYSEV jubileumi mozdonya már az avatása napján bejárta a vasúttársaság eredeti, Ebenfuth-Sopron-Győr
vonalát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik