Belföld

MSZP: Jövőre megszűnhet Budapest

budapest (budapest, )
budapest (budapest, )

A szocialisták szerint amennyiben a jövő évi költségvetés-tervezet így marad, csődbe megy a főváros.

2013-ban “teljesülni fog Orbán Viktor álma”, Budapest megszűnik önálló városként létezni – mondta az MSZP fővárosi frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján. Horváth Csaba szerint a költségvetés-tervezet jól illeszkedik abba a sorba, amelyben folyamatosan törölték el a fővárosnak járó adóbevételeket. A kerületi önkormányzatoktól 100 milliárd forintot, a BKV-tól további 48 milliárd forintot vonnának el – emelte ki a szocialista politikus.

Utóbbi kapcsán megjegyezte: a kormánynak el kellene döntenie, hogy a közösségi közlekedés közérdek-e vagy sem, s ha igen, akkor “kutya kötelessége finanszírozni”. “A fideszes budapesti bábkormány Tarlós István vezetésével szolgai módon hajtotta végre mindazokat az utasításokat, amelyek a budapesti polgárokat megkárosították” – fogalmazott Horváth Csaba, utalva arra, hogy Budapest vezetése “cinikusan” lemondott 300 milliárd forintnyi egészségügyi és 150 milliárdnyi oktatási vagyonról.

Az MSZP számításai szerint jövőre 794 ezer forint lesz az egy budapesti lakosra vetített szolgáltatásromlás értéke, az elmúlt két év pedig 3,4 millió forintos vagyonvesztést okozott minden fővárosi lakosnak. Az ellenzéki politikus szerint Budapest csődje elkerülhetetlen, ha “a kormány nem tesz le arról a szándékáról, hogy előbb viszi csődbe Budapestet, mint Esztergomot”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik