Belföld

Az elismerés a magyaroknak is szól

Magyarország uniós tagállamként üdvözli, hogy az idén az Európai Uniónak ítélték a Nobel-békedíjat, az elismerés az EU intézményeinek, az uniót alkotó tagállamoknak, nemzeteknek, az európai polgároknak, köztük a magyaroknak is szól - tájékoztatta a Külügyminisztérium az MTI-t.

A norvég Nobel-bizottság pénteken jelentette be Oslóban, hogy az Európai Unió a 2012-es Nobel-békedíj kitüntetettje.

A tárca közleményében idézte, hogy az elismerés indoklása szerint hat évtizedes története alatt az európai integráció hozzájárult a demokrácia és az emberi jogok ügyének előmozdításához Európában, amelyet segített “a háború kontinenséből a béke kontinensévé” változtatni. A Nobel-bizottság kiemelte azt is, hogy az EU közelebb hozta egymáshoz Franciaországot és Németországot, és a szervezethez csatlakozni kívánó országoktól mindvégig megkövetelte a demokratikus normák betartását.

A külügyi kommüniké szerint a döntés arra emlékeztet, hogy a béke az európai integráció legfontosabb vívmánya, továbbra is érvényes eszme, amely az összes többi eredmény, minden társadalmi és gazdasági fejlődés feltétele. Csak a békével lehet úrrá lenni a jelenlegi gazdasági nehézségeken is – mutattak rá.

A Külügyminisztérium egyetért a Nobel-bizottságnak azzal a megállapításával is, amely szerint az eredményekről akkor sem szabad megfeledkezni, amikor a gazdasági válság miatt az EU-nak súlyos problémákkal kell szembenéznie.

Az elismerés kiemelkedő jelentőségű üzenet, amely az összes tagállamnak szól, és elsősorban az európai nemzetek együttműködésének sikere – emelték ki.

Magyarország továbbra is elkötelezett az EU megerősítése és minden, a nemzetközi béke és biztonság megteremtését szolgáló közös politika és erőfeszítés mellett – olvasható a tárca közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik