Belföld

A diktatúra káprázata

Egyszer már megírtuk ezeken az oldalakon egy jobbikos alapítótag és helyi elnök kizárásának rövid történetét. Arról az akkori információk birtokában tudtunk tájékoztatni. Nem gondoltuk volna, hogy több mint egy esztendő múlva újabb adalék kerül elő a sublótból.

Természetesen nem mi tároltuk elrejtve, mert úgysem tudtuk volna megállni, hogy közzétegyük.

Volt a Székesfehérvári Jobbiknak egy tagja, akit – finoman szólva – furcsa módszerrel, nem éppen „jobbikosan” zártak ki ugyanabból a szervezetből, sőt magából a pártból is, ahonnan az általunk már megírt Gál Péter Pál alapító elnököt is kipenderítették. Ez az egykori jobbikos tag egy hanganyaggal és egy raklap papírral jelentkezett a Fehérvár24-nél. A Kováts Gábor által letett anyagból egy kis múltidéző kerekedett ki, tele meglepetéssel. Már a 2011. február 20-i taggyűlésen kísérletet tett a jelenlegi kurzus arra, hogy Gál Péter Pált leváltsa. Viszont a módszere kicsit csapongó volt, hiszen az általuk kiállított ellenfél, Katona Zsolt Vazul nem vállalta a tisztséget, ezért a taggyűlésen jelölte Horváth Lénárd az elnöki pozícióra Mező Balázst, aki szintén nem állt ki Gál ellen, majd Lakatos Istvánt jelölték, aki két szavazattal alulmaradt Gál Péter Pállal szemben. Mező Balázs – Kováts Gábor állítása szerint – komoly erőket mozgósított a Jobbik fehérvári szervezetének vezetésének leváltására, és az eszközökben sem válogatott. A 2011. március 10-i taggyűlésen Kováts Gábor árulónak és csalónak minősítette Mező Balázst, aki ezt követően május 9-én egy indítványt fogalmazott meg a Jobbik etikai bizottsága felé fegyelmi vizsgálat és büntetés kezdeményezésével. A fegyelmi kezdeményezést többen tették, egyszerre hatan, akik közül Endes Attila aláírása hiányzott az előterjesztésen, csak neve szerepelt ott. A többiek neve alatt az összes létező titulus fel volt sorolva, ami egy kicsit komikussá tette a beadványt.

A beadványból csak részleteket tudunk közölni, amik igazi gyöngyszemek:

„megítélésünk szerint a bejelentett személy, Kováts Gábor tagtársunk (immár nem első alkalommal, tehát ismételten) minősíthetetlen stílusban beszélt velünk,…”

„A monológja végén pedig már testi fenyítéssel „lekalapállak” kijelentés kíséretében, konkrétan veréssel fenyegette meg az általa „kiválasztottakat”.”

„Sajnálattal tapasztaltuk, miszerint a fenti (kérdéses, illetve tárgyi) taggyűlési jegyzőkönyvből ezen inzultus teljes egészében kimaradt,”

„…megítélésünk szerint súlyosbító tényező volt Kováts Gábor „akciójában” önmagában az a tény, hogy tettére készült, mert előre megírta véleményét, valamennyien láttuk azt, hogy előre kinyomtatta a puccs szó jelentését.”

„Megjegyezzük továbbá, hogy az utóbbi három választáson… szinte semmilyen érdemi munkát nem folytatott, inaktívnak minősül.”

„Tudomásunk szerint… esete nem egyedi, és sajnos már büntetőügyben is a hatóságok célkeresztjébe került.”

Ha valakinek véletlenül az ’50-es évek hangulata jelenne meg, csupán a véletlen egzotikus játéka, és nem is érdemes erre figyelni. Viszont meglepő volt e vádak után szembe találni magát az embernek három választáson a Jobbik által delegált kinevezéssel, ami éppen Kováts Gábornak szólt. Nem normális az a párt, amelyik egy „inaktív” tagnak ennyi választási delegációt ad két éven belül.

A jegyzőkönyvben valóban nem szerepeltek a beadványban felsoroltak, de a hangfelvételen mindenki megerősítette, hogy a jegyzőkönyv helyes, és alapot képez. Ugyanis a beadvány miatt 2011. augusztus 12-én megidézték Kováts Gábort az etikai bizottság elé, augusztus 24-i időponttal. A hangfelvétel ott készült. A hanganyagból az derült ki, hogy bizony voltak csúnya szavak, amik elhangzottak, de azok jelentős többsége nem Kováts szájából. Ő mindössze az áruló és csaló szavakat használta. A legsúlyosabb vád mégis a büntetőügy volt – ami testvérek között is húzós –, ám vádlói nem tudtak megnevezni egyet sem. Kováts Gábor mindezek ellenére kompromisszumos javaslatként felajánlotta, hogy inkább egyéni tag marad a Jobbikban, és elhagyja a fehérvári szervezetet. Hurrá! Boldognak látszó vég…

Ám mégsem így történt. Az etikai bizottság később helyt adott a beadványnak, és kezdeményezte Kováts kizárását. Ő élt a jogorvoslat lehetőségével, és egy magasabb szintű, a Megyei Konfliktuskezelő Bizottsághoz adott be felülvizsgálatra anyagot. A bizottság azt el is fogadta, sőt a tárgyalás napját is kitűzte, ám arra már nem kerülhetett sor, mert a tárgyalás előtt pár nappal kizárták Kovátsot a pártból.

E cikket olvasva Mező Balázs tájoztatta a Fehérvár24-et, hogy a konfliktus kezelő bizottság alacsonyabb színtű szerv, mint az etikai, viszont Kováts beadványát mégis azért fogadta el, mert azt új ügyként kezelték. Ám az etikai bizottság időközben döntést hozott, mégpedig a pártból kizárást, ezért a konfliktus kezelő bizottságnak okafogyottá vált, hogy egy új üggyel foglalkozzon, ami Kováts Gáborhoz köthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik