Belföld

Szeged új lakója: a borzas gödény

 

A borzolt frizurás pelikánok a Sancer-tavakat lakják be, ha sokan lesznek addig a VadasparkPantanal-kifutóján és annak tavain láthatjuk őket.

A nemzetközi fajmegmentési programban Franciaországból megérkezett az első három borzas gödény a Szegedi Vadasparkba, amelyben így már mindkét európai pelikánfaj látható. A Vadaspark egy nagy csapatot szeretne belőlük szaporítani. Ha ez sikerül, akkor a város új lakói a halban gazdag Sancer-tavakat veszik be majd, addig azonban a Pantanal-kifutón és annak tavain láthatjuk őket. .

Miután a borzas friurás pelikán csak nagy csapatban szaporodik, a Szegedi Vadaspark megkezdte összegyűjtésüket: hamarosan újabb borzas gödény érkezik a Prágai Állatkertből.

A Vadasparkban elmagyarázták, hogy Európában a pelikánok két faja, a rózsás és a borzas gödény található meg. Érdekesség, hogy Magyarországon bár ritkán, de lehet látni kóbor egyedeit nagyobb folyók mentén, azonban két évszázada a pelikánok még a Balatonon is költöttek.

A borzas nagyobb a rózsás gödénynél, 9-15 kg súlyával az egyik legnehezebb repülő madár, amely akár másfél kiló halat is megeszik naponta. A madarak sokszor egymással összefogva halásznak, körbezárva és összeterelve a halakat, majd hatalmas csőrükkel kifogják azokat. Tágulékony torokzacskójukba nagyobb méretű halakat is össze tudnak gyűjteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik