Belföld

Pénzhiány miatt aggódnak az előadóművészek

üres-pénztárca (üres pénztárca)
üres-pénztárca (üres pénztárca)

A Magyar Színházi Társaság és a Független Előadóművészeti Szövetség is aggodalmát fejezte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) is érintő nagyarányú zárolások miatt. A tárca kultúráért felelős államtitkársága azt közölte, hogy még nem tudják, mekkora összegű zárolás vonatkozik rájuk.

A két előadóművészeti szervezet az MTI-hez csütörtökön juttatott el nyílt levelet, amelyben arra kéri a döntéshozókat, vegyék figyelembe: a területet már eddig is oly mértékű megszorítások sújtották, hogy a továbbiak ellehetetlenítenék működését.

A Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének és L. Simon László kultúráért felelős államtitkárnak, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnökének címzett nyílt levélben a Magyar Színházi Társaság arról ír, hogy a Magyar Közlöny október 8-i számából értesültek a 2012. évi költségvetési egyenleg tartását biztosító intézkedéseket tartalmazó kormányhatározatról. Az összesen közel 49 milliárd forint összegű zárolásból az Emberi Erőforrások Minisztériumát példátlan mértékű, több mint 17 milliárd forintos megtakarításra kötelezik, ami a központi költségevetési szervek zárolási összértékének csaknem 35 százaléka – hangsúlyozzák levelükben.

Mint fogalmaznak, a Magyar Színházi Társaságot ez aggodalommal tölti el, hiszen az Emmi még mindig nem kötött szerződést az előadóművészeti törvényben meghatározott célok megvalósítására pályázati úton megítélt támogatásokra. Ez vonatkozik a független szférára éppúgy, mint a civil szervezetek támogatására és az egyéb alkotói és produkciós pályázatokra.

„Az előadóművészeti terület már oly mértékben károsultja a különböző megszorításoknak, hogy azt látjuk: amennyiben a mostani intézkedések ezt a területet is érintik, az teljes mértékben ellehetetleníti a független szféra és általában az előadóművészeti terület működését” – áll a levélben.

A színházi szervezet a címzettektől azt kéri, hogy „a konkrét zárolási javaslatcsomag megfogalmazásakor alaposan gondolják át döntésüket és tegyenek meg mindent az előadóművészet, és különösen a kortárs, független terület fennmaradása és további fejlődése érdekében”.

A napokban a Független Előadóművészeti Szövetség is nyílt levélben fordult Balog Zoltánhoz és L. Simon Lászlóhoz. Mivel értesülésük szerint az Emmi mindeddig nem kötött szerződést az NKA-val a VI. kategóriában nyilvántartásba vett független színházak tevékenységének támogatásáról pályázatkezelői teendők ellátására, ezért jogos az aggodalom, hogy a független szférának már megítélt összegek is a zárolás hatálya alá eshetnek – áll a levélben.

Az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága az MTI-vel azt közölte, hogy a tárcát érintő 17 milliárd forintos zárolás kulturális államtitkárságra vonatkozó mértékéről még nincsenek végleges információik, így az államtitkársághoz tartozó egyes részterületekkel kapcsolatban az adatok véglegesítését követően tájékoztatják a sajtót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik