Belföld

Nézőpont: A többség támogatja a 47 ezer forintos segélyplafont

koldus(210x140)(1).jpg (koldus, )
koldus(210x140)(1).jpg (koldus, )

A társadalom többsége támogatja a segélyplafont, a legtöbben pedig úgy vélik, hogy az a helyes, ha a segélyezési rendszer munkára ösztönöz – áll a Nézőpont Intézet által a Heti Válasznak készített felmérésben.

A kormány múlt pénteken jelentette be legfrissebb, a költségvetési egyensúlyt biztosító csomagját. A tervek szerint a segélyplafonnal,  vagyis a juttatások határok közé szorításával 8 milliárd forinttal több pénz marad a költségvetésben, amit másra lehet felhasználni.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a megkérdezettek jelentős többsége (64 százalék) úgy véli, hogy a segélyekkel való visszaélések miatt szükség van a 47 ezer forintos plafonra. A Fidesz és a Jobbik szavazói nagyjából egyenlő mértékben támogatják a kormány döntését, érdekes módon az LMP azonban még őket is megelőzi ugyanis a párt szavazóinak 71 százaléka ért egyet a segélyplafonnal. A szocialisták az egyedüliek, akik inkább az elutasítás mellé állnak. A felmérés alapján az inaktívak és az aktívak is inkább egyetértenek a juttatási megszorításokkal.

Szinte teljesen megegyezik a pártok szimpatizánsainak véleménye azzal kapcsolatban, hogy vajon a segélyezési rendszernek feladata-e, hogy a munkavállalást ösztönözze. A megkérdezettek, pártszimpátiától függetlenül egyetértenek az állítással, és helyesnek tartják, ha a segélyek nem haladják meg a közmunkások bérét, így a munkába állás felé irányítják az inaktívakat.

A megkérdezettek harmada szerint a szociális megszorítások alapvetően nem fogják nehezebb helyzetbe sodorni a középosztályt, azonban a válaszolók másik majd 30 százaléka szerint a segélyezési rendszer átalakítása azzal jár, hogy sokan kirekesztődnek majd a juttatási rendszerből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik