Belföld

Kitörési pont lehet a keleti piac

Magyar-orosz üzletember találkozót tartottak csütörtökön a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. A rendezvényen kiderült, az oroszok elégedettek a magyar vállalkozásokkal és minőségi termékeikkel.

A kamara szervezésében immár 4. alkalommal kerülhetett sor a különleges rendezvényre, melynek elsődleges célja, hogy Oroszországgal és a FÁK-országbeli államokkal is gazdaságilag előremutató kapcsolatokat alakítsanak ki és ápoljanak a magyar társaságok. „Kamaránk számára nagyon fontos, hogy a kormányzati stratégiával összhangban, ne csak a nyugati, hanem a keleti piacok felé is nyissunk” – mondta a Győr24-nek Félhelyesné Zubonyai Judit, külkapcsolati vezető.

A szakemberek úgy látják, hogy egyre élénkebbek ezek a kötelékek, ami minden szempontból példaértékű lehet. „Az Európában jelenleg is érzékelhető gazdasági válságból a KKV szektornak kitörési pont lehet a keleti piacon való megjelenés, hiszen nagy felvevő-képességű szegmensről van szó. Ezt nagyban segíti az a tényező, hogy a hazai cégek olyan magas export kompetenciákat tudnak kínálni, amelyek találkoznak ezen országok elképzeléseivel, igényeivel. Konkrétan kiemelném az infrastruktúrafejlesztést, a gépgyártást – ami itt a Nyugat-Dunántúlon egyébként is jelentős – az élő állat exportot és a technológiai transzfert is, de az orvostechnikai iparban is látunk kitörési lehetőségeket” – ezt már Hess Sára, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal régióvezetője hangsúlyozta portálunknak.

Az október 11-i rendezvényen közel 20 külföldi cég vezetője képviseltette magát, olyan üzletemberek, akik kivétel nélkül pozitívan állnak a már meglévő, vagy leendő magyar partnerekhez. „Egy tankönyvből tanultunk, egy alapon nőttünk fel, így nagyon jól ismerjük a magyar termékeket, legyen szó akár a nehéziparról, akár a mezőgazdaságról” – fogalmazott Andrey Lebedev, az orosz KKV-k kutatási és fejlesztési egyesületének elnöke. „Csak pozitív dolgokat tudok mondani, egyedül a partnerkapcsolatok kialakításában kell még erősödnie a két országnak. Mi oroszok mindig azt mondjuk, hogy semmi nem történik véletlenül. Egyértelmű az is, hogy ezúttal miért látogattunk el Győrbe, pontosan azért, hogy feltérképezzük a vállalkozási kedvet, és, hogy belenézzünk a magyar üzletemberek szemébe, így azt is megtudhatjuk, mit várhatunk a kölcsönös együttműködés platformján. Nyitottak vagyunk, hisz közös a múltunk és remélhetőleg a jövőnk is” – tette hozzá Andrey Lebedev.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik