Belföld

Egy mozgalmas hét a vállalkozókért a Gazdaság Házában

Október 15. és 21. között rendezik meg az Európai Kis-és Középvállalkozások Hetét. Székesfehérváron a Gazdaság Háza ad otthont a nagyszabású rendezvénynek. Ehhez a programsorozathoz kapcsolódik Móron a II. Kárpát-medencei Gazdasági Fórum.

Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy egész héten nagyszerű és tartalmas programokkal várják a látogatókat. Az Európai Bizottság 2012-ben már negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai KKV hetet a 27 tagország és 10 meghívott ország részvételével. Magyarország az előző években már csatlakozott a rendezvénysorozathoz.

Mi is a célja a KKV-hétnek? Egyrészt a tájékoztatás: az európai, nemzeti, regionális és lokális támogatási és forráslehetőségekről, amelyek a vállalkozások rendelkezésére állnak. Másrész a támogatás. Radetzky Jenő szerint fontos kialakítani a közvetlen, partneri kapcsolatot az Európai Uniós intézmények és a kis-és középvállalkozások között. Az inspirációra és a bátorításra is nagy hangsúlyt kell fektetni: tudatosítani kell a fiatalokban, hogy a vállalkozói létforma vonzó karrierlehetőség és szélesíteni kell látókörüket.

A hat különböző program keretében, kifejezetten a kis- és középvállalkozások igényeire szabva lesznek rövid tájékoztató napok, nemzetközi fórum Székesfehérváron, valamint Móron. A csúcsrendezvénynek, az országos záróeseménynek is a székesfehérvári Gazdaság Háza ad majd helyet. Milyen témakörökben igyekeznek tájékoztatást adni a héten? Szó lesz az energiatakarékosságról, a fejlesztési igények feltérképezéséről, forráskeresésről és a fogyasztóvédelemről.

A Kárpát-medencei térség együttműködésének ösztönzését, az egész térség felemelkedését és versenyképességének javítását, ezen belül különösen a magyar gazdasági külpiaci erősödését célzó II. Kárpát-medencei Gazdasági Fórumot október 19-én rendezik meg Móron. Itt a fő témakörök a Kárpát-medencei integrációs lehetőségek, gazdaságfejlesztési tervek, Kárpát-medencei együttműködő kamarák és a gazdasági szereplők partnersége, és a nemzetközi együttműködések támogatása lesznek.

A délelőtti órákban adják majd át a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által alapított díjakat: a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díjat és a Gróf Zichy Jenő Szakképzés Díjat. Egy, a szakképzésben kiemelkedő, rangos székesfehérvári iparos vállalkozó számíthat az utóbbi díjra. Az, hogy pontosan kik kapják meg az említett díjakat még a díjazottak előtt is titok.

Az országos záró rendezvény első plenáris részében a kis-és középvállalkozások működését érintő legfontosabb témakörök kerülnek középpontba: nagyratörő tervek kisvállalkozások számára, Erasmus és Leonardo programok, vállalkozónői sikerek, tapasztalatok, tanácsok és szolgáltatások induló, fiatal vállalkozások számára.

Miért fontos tehát az Európai KKV Hét? Ezzel a rendezvénysorozattal Európa kifejezi elismerését vállalkozásai számára a munkahelyteremtésben, az innovációban és a versenyképességben vállalt szerepükért. Ez a rendezvénysorozat fontos Magyarország, az Európai Unió, a kis- és középvállalkozások és fontos a gazdaság számára is. A kis-és középvállalkozások a kampánynak köszönhetően számos információt, tanácsot, támogatást és ötletet kaphatnak, amelyek segítségével fejleszthetik tevékenységüket- mondta el Radetzky Jenő, az FMKIK elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik