Belföld

Büntetés, határok nélkül

ittas-vezetes(210x140)(1).jpg (ittas vezetés, alkohol, részeg sofőr, )
ittas-vezetes(210x140)(1).jpg (ittas vezetés, alkohol, részeg sofőr, )

Az uniós tagok hatóságai közötti információcsere segítené a külföldön elkövetett közlekedési jogsértések szankcionálását egy készülő törvénytervezet szerint.

A kormany.hu oldalon közzétett tervezet szerint az EU-országok együttműködése lehetővé tenné a vétkes sofőrök azonosítását, a bírságok behajtását. A 2011-es magyar EU-elnökség eredményeként fogadták el a közúti közlekedésbiztonságot veszélyeztető jogsértésekkel összefüggő információk határokon átnyúló cseréjének segítéséről szóló irányelvet. Az alapján a tagállamoknak jövő novemberig meg kell teremteniük nyolc, a közlekedés biztonságát kiemelten veszélyeztető jogellenes cselekmény miatt indított eljárásokban a hatóságok közötti elektronikus információcsere feltételeit.

A nyolc „főbűn”:

  1. gyorshajtás,
  2. a biztonsági öv mellőzése,
  3. áthajtás a piroson,
  4. ittas járművezetés,
  5. drogos járművezetés,
  6. bukósisak mellőzése,
  7. tiltott sávban közlekedés,
  8. mobiltelefon vagy más kommunikációs eszköz használata vezetés közben.

A törvénytervezettel egyúttal ratifikálják a regionális megállapodást is. A megállapodást a tervek szerint csütörtökön írja alá Magyarország, Ausztria, Bulgária és Horvátország. A regionális megállapodás az irányelv szerinti nyolc tényálláson kívül bővíti az együttműködési kötelezettséget azokkal az eljárásokkal, amelyek a hatóságokkal nem együttműködők ellen  indulnak. Új elem az irányelvhez képest a megállapodásban az is, hogy az online keresés lehetőségén kívül a gépjármű-nyilvántartásokban további segítségnyújtást ír elő a gépjárművezető azonosítására.

Korábban a KRESZ egyes rendelkezéseit már módosították, így idén szeptembertől egyértelműen tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. Újdonság a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó szabályozása. Szeptembertől a két- vagy többsávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek – torlódáshoz érve – a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk.

A KRESZ egy ma is hatályos rendelkezésének pontosításával – baleset vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén – a nem érintett járművek vezetői is kötelesek lesznek a tőlük elvárható módon segítséget nyújtani. Ehhez a rendelkezésükre álló elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltókészüléket kell használniuk vagy átadniuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik