Belföld

A Vajdaság magyar piacot keres

Mégpedig a szegedi Megyeházán, bemutatva termékeit.

Több mint harminc vajdasági kis és középvállalkozás mutatkozik be csütörtökön, a Megyeházán azon rendevzvényen, amelytől a délvidéki termékek magyar piacra jutását, új üzleti kapcsolatok létrejöttét remélik a főszervezők: a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Szabadkai Irodája és Magyar – Szerb Kereskedelmi és Iparkamara. A bemutató nyitott kiállítás és üzletember találkozó is egyben  –foglalta össze a lényeget a Szeged24-nek a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtószóvivője.

 

A bemutatkozók közt vannak olyan cégek, amelyeknek már van magyar partnere, ám szeretné kapcsolatait bővíteni, mások a lehetőségek feltérképezése miatt jöttek Szegedre – számolt be Varga Márta.

A már délelőtt tíztől bárki számára megismerhető termékek palettája széles: a hagyományos vajdasági élelmiszeripari termékekekeket – ételízesítők, tészták, mézek, édességek, sajtok, borok – a csomagolástechnikai textilipari, építőipari szolgáltatásokat, árukat kínálókig terjed.

A bemutatkozó napra gazdasági konferenciát is szerveztek, melyen többek közt Radetzky Jenő miniszteri biztos ismerteti a Nemzetgazdasági Minisztérium Wekerle-tervét: ez épp a kis- és közepes vállalkozások megerősítését, a munkahelyteremtés és az exportteljesítmény fokozását célozza, öt ágazatot jelölve meg lehetséges kitörési pontként: a jármű- és gépipart, az élelmiszer-gazdaságot, a turizmust és egészségipart, a zöldgazdaságot, valamint a kreatív ipart és infó-kommunikációt. A szakmai fórumon többek közt szó esik a befektetés-ösztönzés formáiról, Csongrád megye gazdasági szerepéről, vagy a vadasági és magyar kamarák gyakorlati együttműködéséről.

A kiállításra ellátohatók hangulatárólpedig nem csupán a vajdasági ízek és a termékek gondoskodnak, hanem a Délikert Napsugár Táncegyüttes Möndörgő csoportja is.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik