Belföld

Orbán tiszteli Magyarország minden polgárát

orbán viktor (orbán viktor, )
orbán viktor (orbán viktor, )

A kormányfő az előzetes választási regisztrációról, a földmutyiról, a mecseki uránbányáról, valamint az embereket lenéző és megvető ellenzéki véleményekről beszélt az Új Dunántúli Naplónak adott interjúban.

A miniszterelnök a Bóly Zrt. csipőteleki tehenészeti telepének átadásakor adott interjút az Új Dunántúli Naplónak, az írás szerda este jelent meg a lap internetes oldalán, a bama.hu-n.

Orbán Viktor azt mondta: nem tud ellenérveket felsorolni az előzetes feliratkozás ellen. Hangsúlyozta, tiszteli Magyarország minden polgárát, és azt gondolja, azok, akik el akarnak menni választani, meg fogják találni a módját. Ezért lehet majd több hónapon keresztül feliratkozni – tette hozzá.

Úgy vélte, az új rendszerrel kapcsolatos ellenzéki vélemények lenézőek és megvetőek az emberekre nézve. Azt gondolják, a hátrányos helyzetűeknek, vagy a kevésbé iskolázottaknak nem fontos a választásokon való részvétel, és csak csábításra mennek választani. Ez sértő – jegyezte meg. Hozzátette, hogy az állam nem vezet választási nyilvántartást, azt feliratkozásukkal az emberek fogják létrehozni. “Nem alattvalókként lesznek részesei, hanem ők uralják a rendszert az információszabadság jegyében” – fogalmazott.

Orbán Viktor az állami földek bérbeadásáról szólva arra utalt, hogy a kormány világos szempontokat állított fel: földet helyben lakóknak adnak bérbe, állattartási kötelezettséget kell vállalniuk, az összes földjük nem lehet több 1200 hektárnál. “Ezt mindenhol be kell tartani, és én számon is kérem” – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy érvénytelenítik-e az olyan szerződéseket, ahol – a hírek szerint – nagyobb területen gazdálkodó, s nem helyben lakó nyert, a miniszterelnök azt válaszolta: politikai nyilatkozatokat ő is olvasott, de eddig olyan eset, amelyből az derült ki, hogy a három feltétel közül bármelyiket megsértették volna, még nem került elé.

Orbán Viktor a mecseki uránbányászat tervezett újraindításáról azt mondta: ezzel kapcsolatban az a kérdés, vannak-e olyan magáncégek, melyek érdeklődnek a beruházás iránt és tudnak-e olyan biztonsági garanciákat adni, melyeket a pécsiek elfogadnak. “Ha nem tudnak, és a pécsiek nem akarják a bányát, akkor nem lesz belőle semmi. Mindemellett szerintem egy országnak azzal kell foglalkoznia, amije van, és amihez ért, így helyesen kerülhetett elő újra az uránbányászat kérdése” – fogalmazott.

A kormányfő arra a kérdésre, miért kaptak kisebb díjazást a Londonban kiemelkedően szerepelt paralimpikonok az olimpikonoknál, azt felelte: a kormány mindkét sportolói kör esetében a MOB, illetve a paralimpiai bizottság által benyújtott javaslatot fogadta el, vita nélkül.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy “vállalásának” megfelelően megépül Pécs elkerülő útja, amelyre az M6-M60-as autópálya forgalmának levezetése, Pécs tehermentesítése miatt van szükség. 2014-ben már épülni fog az út – jelentette ki.

Hozzáfűzte, a kormánynak határozott szándéka az is, hogy az M6-os sztráda kapcsolódjon a horvát autópálya-hálózathoz. Az ehhez szükséges forrásról jövő év elején születhet döntés – mondta Orbán Viktor az Új Dunántúli Naplónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik