Belföld

„Ne bélyegezzük meg a pszichés betegeket!”

Bárki kerülhet pszichés krízishelyzetbe és mindannyiunk felelőssége a bánásmód – szerda a Lelki Egészség Világnapja.

A Lelki Egészség Világszövetség kezdeményezése nyomán 1992 óta október 10-e a Lelki Egészség Világnapja, melynek célja az előítéletek elleni küzdelem, a lelki betegségek megelőzésének, gyógyításának, rehabilitációjának fontosságának hangsúlyozása.

A lelki gondokkal küszködők nem kirekesztettséget, megbélyegzést, hanem törődést, elfogadást igényelnek a szűkebb környezetüktől a legszélesebb nyilvánosságig, hogy ugyanolyan emberhez méltó életet élhessenek, mint azok, akiket szerencséjükre elkerülnek a mentális bajok” – hagsúlyozta a Szeged24-nek a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátiai Klinikájának osztályvezető orvosa.

Egy figyelemfelkeltő etüd az Arzheimer-kórról ( teljes felejtéssel járó betegség)

Dr. Boncz István elmondta: bár az orvostudomány és a gyógyszerészet fejlődésével nagyon jó eredménnyekkel lehet gyógyítani a pszichés problémákban szenvedőket, mégis ma is nagyon sok tévhit él róluk a társadalomban. A docens szerint az emberek sokkal inkább elfogadnak – egy pszichiátriai szempontból szenvedélybetegnek számító – alkoholra rászokót, mint egy depresszióst. Az emberekben a legtöbb tévhit és félelem a skrizofréniásokkal szemben van, miközben ma már rendszeres orvosi ellenőrzéssel és modern gyógyszerekkel ez a betegség gyógyítható – emelte ki Dr. Boncz István.

A pszichés gondokkal szembesülők a társadalmi értetlenség, megbélyegzés miatt gyakran titkolják és szégyellik  ha ilyen jellegű bajuk van, ezért sokan nem fordulnak szakemberhez, hanem csak szenvednek tőle, vagy ami még rosszabb: előfordul, hogy öngyógyszerezik magukat vagy a szorongást csökkentő alkohol után nyúlnak. Ez pedig csak tovább ront a helyzetükön – osztotta meg hosszú évtizedes orvosi tapasztalatait Dr. Boncz István.

Az életben bárkivel előfordulhatnak olyan krízishelyzetek, amelyekkel egyedül nehéz megbírkózni ésa melyek pszichés gondokat okozhatnak, ezért is fontos, hogy az érintettek a gyógyulás érdekében minél előbb szakemberhez jussanak. Emellett a szűk családi környezettől kezdve a társadalmon át a médiáig mindenkinek felelőssége van abban, hogy  megértse, elfogadja, segítse a mentális gondokkal küzdőket, akik egyébként is gyakran magányosnak érzik magukat a bajukkal – és tudatlanségból, a tőlük való félelemből, netán szándékosan ne bélyegezze meg, ne rekessze ki magából őket a közösség, rontva ezzel helyzetükön – hívta fel a figyelmet az egyéni felelősségre Dr. Boncz István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik