Belföld

Kiürítené a pártok zsebét Orbán

üres-zseb (üres zseb)
üres-zseb (üres zseb)

Újra napirendre került a miniszterelnök idén májusban felvetett ötlete, mely szerint a jövőben nem kapnának állami támogatást a pártok – írja az Origo.

A miniszterelnök tavasszal a költségvetés rossz helyzetére hivatkozva vetette föl, hogy 2013-ban és 2014-ben egyetlen fillér állami támogatást se kapjanak a pártok. Az egy hónappal később benyújtott büdzsétervezetben azonban már nem volt nyoma e szándéknak, és a költségvetés fő számait rögzítő júliusi szavazáson végül csonkítás nélkül fogadták el a gazdasági tárca előterjesztését.

Az Origo úgy tudja, a párttámogatások felfüggesztésének kérdése az Európai Bizottság Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárásával összefüggésben került elő újra. A kormányfő környezetében ugyanis arra számítanak, hogy Brüsszel nem lesz elégedett Matolcsy György pénteken bejelentett újabb megszorító csomagjával, ezért további lépéseket várnak majd a kormánytól.

A támogatások megvonása egyébként nyilvánvalóan gesztusértékű lenne. Azt a politikai üzenetet hordozná ugyanis, hogy Orbán akár saját pártja finanszírozási forrásairól is kész lemondani az eljárás megszüntetése érdekében.

A lehetőségről a múlt héten a Fidesz elnöksége is tárgyalt, de döntés most sem született. Pedig az Origo úgy tudja, az a lehetőség is felmerült, hogy ne csak a 2013-as és 2014-es támogatást függesszék fel, hanem végleg szüntessék meg a pártok állami dotációját.

Egy másik ötlet szerint az is elképzelhető, hogy a jövőben csak az a jelölt kapna utólag állami támogatást, aki megnyerte a választást. Ez azt jelentené, hogy minden jelölt maga vállalná a kampánya költségeit, számolva azzal, hogy ha nem nyer, akkor elbukja az erre fordított összeget – írja a lap.

A Transparency International tavaszi állásfoglalása szerint a kormányfő javaslata súlyos korrupciós kockázatokat rejt, ugyanis annak nyomán zsebre vághatnák a gazdagok, illetve a nagyvállalatok a politikai pártokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik