Belföld

Inkubátorházat és csarnokot épített a MetaloBox

Inkubátorházat és csarnokot épített a magyar tulajdonú MetaloBox Kft. Székesfehérváron, a 750 millió forintból elkészült beruházást szerdán avatták fel.

Az Alba Ipari Parkban, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában felépült létesítmények megvalósítására összesen 330 millió forint európai uniós támogatást nyert el a cég – mondta el az avatóünnepségen Major Péter ügyvezető igazgató. A hatezer négyzetméter alapterületű csarnokban és a kétezer négyzetméteres inkubátorházban kis- és középvállalkozásoknak kínálnak bérleményeket.

Az M7-es autópályához közeli épületekben összesen kilenc kis- és középvállalkozás bérelhet műhelyeket, raktárakat, irodákat, s teremthet ezzel várhatóan 65 új munkahelyet. Az inkubátorházban levő helyiségek többsége már elkelt, egyebek között egy német vállalkozás kezdi meg a tevékenységét, és a csarnokban levő helyiségek egy részének is van már bérlője.

A MetaloBox a fém öltözőszekrények hazai, piacvezető specialistája. A cég nyolcvan százalékos itthoni piaci részesedése mellett már jelen van és kirendeltséget működtet Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában és Romániában, jövőre pedig Csehországban, Lengyelországban, Ukrajnában, Bulgáriában és Ausztriában alapít vállalkozást.

A cég külföldön 35, Magyarországon 50 dolgozót foglalkoztat – mondta el az ügyvezető igazgató az MTI-nek. A társaság tavaly 2,3 milliárd forint árbevételt ért el, idén hasonló nagyságrendű bevételt tervez, nyereség mellett. Az elkészült két épület az első beruházása az m59 néven megvalósuló üzleti parknak, amelyet 43 ezer négyzetméteren, 21 ezer négyzetméter beépítésével akar a jövőben megvalósítani a cég.

A beruházás is igazolja, hogy Székesfehérvár itthon és külföldön egyaránt versenyképes, hiszen mind az önkormányzat, mind az ipari parkok folyamatosan tárgyalnak az új beruházókkal – hangsúlyozta az avató ünnepségen Székesfehérvár polgármestere.

Cser-Palkovics András az MTI-nek elmondta: jelenleg a város négy ipari parkjában a multinacionális vállalkozásoktól, a kis cégekig számos vállalat dolgozik, és ad munkát több tízezer embernek. Az önkormányzat a 21. századi feltételeknek megfelelően folytatni akarja az ipari parkhálózat fejlesztését.

A MetaloBox beruházásának is otthont adó, 1993-ban alapított Alba Ipari Parkban jelenleg 62 hektáron, 44 vállalkozás dolgozik. Miután a terület már megtelt, kétszázezer négyzetméterrel bővítik a területét. Az infrastruktúra kiépítését már megkezdték, és folyik az értékesítés is. Négy céggel még folyamatban vannak a tárgyalások, egy már építi a telephelyét, kettő pedig meglevő vállalkozásának bővítéséhez látott hozzá – mondta el az MTI-nek Tóth Ferenc, az ipari park ügyvezető igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik