Belföld

Hivatalosan is megnyílt a Konfuciusz Intézet

Budapest után így már a Szegedi Tudományegyetemen is lehet kínai nyelvet és kultúrát tanulni.

Bár már volt benne program, szerda délután egy táblaavatóval a rektori hivatal épületében hivatalosan is megnyílt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem együttműködésével, a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) támogatásával létrehozott szegedi Konfuciusz Intézet, ahol az érdeklődők szakképzett kínai tanároktól tanulhatják meg országuk nyelvét. Emellett az intézet nagy hangsúlyt fektet a kínai kultúra megismertetésére is: színes és izgalmas programokkal várják a kíváncsiakat: jövő hét szerdán például egy kínai csomozó kurzusra.

 

A Konfuciusz Intézet fő célja egyrészt a kínai nyelv, a kultúra népszerűsítése: tanfolyamok, kulturális és tudományos programok szervezésével, könyvek, tananyagok kiadásával, tanácsadással.  Másrészt az, hogy hozzájáruljon a magyar–kínai kapcsolatok fejlődéséhez. Ezzel párhuzamosan a nagy nyilvánosság érdeklődésére is számot tartó rendezvényeket is tartanak majd: az említett csomozó kurzustól kezdve a hangversenyeken át a filmvetítésekig. Az intézet a szegedi egyetem hallgatói mellett pedig két városi gimnáziumnak és három általános iskolának is ingyenes képzést biztosít.

A Konficiusz Intézet munkáját egy összesen hétfős, magyar-kínai Tanácsadó Testület segíti, melynek elnöke az alapításban közreműködő, szegedi Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, alelnöke pedig  Cao Deming, a Shanghai Idegennyelvi Egyetem rektora. A testület tagjai továbbá: Dömötör Máté, az SZTE főtitkára, Csernus Sándor, a szegedi egyetem bölcsészkarának dékánja, Xu Baomei, a Shanghai Idegennyelvi Egyetem Konfuciusz Intézetek és a Nemzetközi Kínai Oktatási Centrum főtitkára, Szentmártoni Lívia és Zhang Xuemei , a frissen alakult szegedi intézet igazgatója, illetve igazgatóhelyettese.

Szentmártoni Lívia elmondta: Magyarországon a kínaiul tanulók száma folyamatosan növekszik, jelenleg hétezer fősre tehető. „Kína: világhatalom, pár év múlva Amerikát megelőzve valószínűleg vezető szerepben, és Magyarszágnak is felismerve ezt  lépést kell tartana a világgal, a fejlődéssel” – vélte a most felavatott intézet igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik