Belföld

Eseménydús napok a Szegedi Tudományegyetemen

Szerdán nyit Konfuciusz Intézet, a vallási, néprajzi konferencia és informácós rendezvényekkel várja a hallgatókat az egyetem.

Budapest után már Szegeden is lehetőségük van a kínai nyelv és kultúra iránt érdeklődőknek, hogy megtanulják az ország nyelvét, megismerjék kultúráját és ösztöndíjait a szerda délután négykor nyíló Konfuciusz Intézetben. ( Erről külön is beszámolunk később.)

 

A lelkiségekre fókuszál a szintén szerdán 11 órakor nyitó és pénteken záró több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Szegedi Vallási Néprajzi Konferencia, melyet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE)  Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének konferenciatermében tartanak. A tanácskozás az elmúlt 11 év során a közép-kelet-európai vallási néprajzi kutatások egyik legfontosabb intézményévé nőtte ki magát, ugyanis ilyen jellegű kutatások ugyan más intézményekben is folynak, de nem ennyire koncentráltan. Az idei konferencián olyan témák lésznek terítéken, mint például a lelkiségek a nyugati és a keleti kereszténységben, az ortodox hagyományok, a magyarországi németek vallási élete, vagy az új vallási mozgalmak.

A tapasztalatcsere mellett az idei alkalommal  írják alá a Johannes-Künzig-Institut für Ostdeutsche Volkskunde (Freiburg) és az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék nemzetközi együttműködési megállapodását is. Ezen kívül a szerdai nyitónapon este héttől az SZTE Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekara és kórusa ad nagyszabású hangversenyt a Zsinagógában, az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál egyik eseményeként.

Nem csupán a kutatók, és a kíváncsi nagyközönség, hanem külön a hallgatók érdeklődésére számot tartó információs rendezvények is zajlanak az egyetemen szerdától.

Ezen a napon délelőtt tíztől nyit és jövő hétőn a korai esti órákban zár a Tanulmányi Információs Központban az Őszi Álláskeresésre Felkészítő Napok elnevezésű program, melyen számos a munkahelytalálást segítő tanácsot és gyakorlati ismeretet szerezhetnek be szakemberektől a hallgatók és a friss diplomások.

 

Emellett szerda délután kettő és négy óra közt a fővárosi Deutscher Akademischer Austausch Dienst Központ és a Balassi Intézet Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodája is egy információs napot tart, melyen a 2013-2014-es év megpályázható német ösztöndíjairól tájékozódhatnak a hallgatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik