Belföld

Világszínvonalú spanyol lovasbemutatók a Vértesben

A világon csak öt intézményben folyik olyan színvonalú, a hozzáértőket és laikusokat egyaránt lenyűgöző képzés a spanyol lovaglás terén, mint a Vértes lankái között fekvő Szár határában.

A művészien betanult klasszikus lovaglás megőrzésében kivételes szerepet vállalt a Borsó család nevével fémjelzett EPONA Klasszikus Lovasakadémia, amelynek hamarosan már nemcsak káprázatos bemutatóit, hanem az edzéseit is megtekintheti az érdeklődő közönség.

A spanyol lovasiskolák az idegenforgalom húzóágazataként szolgálnak mindenütt, műsoraik nemzetközileg elismert népszerűségnek örvendenek, turisták tízezreit vonzzák például Bécsbe. Az EPONA Spanyol Lovasiskola a spanyol iskolák kitűnő hagyományait viszi tovább, kizárólag tiszta vérű spanyol lovakkal dolgozik, ahogy sok helyen nevezik, az andalúz fajtával. Az iskola, ahol idén ősszel már a negyedik évfolyam kezdte meg tanulmányait, szigorúan őrzi a spanyol lovas kultúra több ezer évre visszanyúló szellemét. A mesteri fokon űzött idomítás legmagasabb szintjét képező lovas ugrások, mint például a levade, a pesade, a courbette, a capriol és az ország nevét hűen őrző spanyol lépés hétről hétre Száron is megcsodálhatók.

Az EPONA Spanyol Lovasiskolában képzett szakemberek oktatják a fiatalokat a lovaglás magasiskolájának lépéseire. A diákokból a későbbiekben a bemutatók akadémiai lovas előadói válnak majd. Ahogy Borsó Béla, az iskola vezetője és tulajdonosa elmondta: „Az a célunk, hogy olyan szakemberekkel lássuk el a magyar lovas életet, akik hasonló nemzetközi szakértelemmel rendelkeznek, mint a régi Magyar Királyi Testőrség lovas tisztjei, akik az 1900-as évek első felében a spanyol lovas iskola legkiválóbb művelői közé tartoztak”.

Bemutatóik sikere egyaránt köszönhető a lovak és lovasok kimagasló tudásának, precizitásának és eleganciájának. Előadásaikat mégsem ismeri még a széles magyar közönség: a korábban például a Budai Vár Oroszlános udvarában tartott bemutatókra is nagy számban külföldről jöttek érdeklődők. Ezen szeretnének változtatni, amikor a Budapesttől 42 kilométerre, a Vértesben kialakított helyszínt választva már az ősz folyamán is egyre több szombat délelőtti bemutatót tartanak. Következő előadásuk időpontja. 2012. október 13., 10:30.

További információt kaphatnak Nagy Mártától a 72/512-377-es telefonszámon vagy a nagy.marta@ferling.hu e-mail címen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik