Belföld

Turnéra indul Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc (gyurcsány ferenc)
Gyurcsány Ferenc (gyurcsány ferenc)

A Demokratikus Koalíció politikusai szerint az országnak azok is polgárai, akiket az Orbán-rezsim nem akar sem látni, sem hallani.

Magyarországon soha annyian nem éltek nehéz sorban, mint manapság, de az ellenzék jószerével tehetetlen. Képtelen jobb belátásra bírni a Fideszt, megértetni a kormányzókkal, hogy felelősséget viselnek mindenkiért. A Demokratikus Koalíció (DK) annyit tud tenni, hogy megmutatja, órákra, napokra, hetekre közvetlenül is osztozik az elesettek sorsában.

A következő hetekben ezért Gyurcsány Ferenc és párttársai körutat kezdenek, az ország kistelepüléseire mennek, hogy megtapasztalják a nehéz helyzetben élők mindennapjait. Azzal, hogy legalább meghallgatják őket, a DK szerint már többet tesznek, „mint a jelenlegi rezsim két és fél év alatt”. 

„A mi országunk” elnevezésű körút első napján, kedden 10 órára érkezik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszaadonyba Gyurcsány Ferenc elnök és Niedermüller Péter alelnök. Vendéglátójuk egy nyugdíjas, rokkant házaspár, akik korábban falusi turizmusból éltek, de a vállalkozásuk tönkrement. Gyurcsányék a falusiakkal együtt a Tisza partjáról homokot szállítanak a helyi játszótér homokozójába, majd délután almát ráznak és szednek vendéglátóik portáján. A munka után Vásárosnaményba mennek, ahol egy helyi fodrász üzletében találkoznak a helybeliekkel. A Demokratikus Koalíció úgy gondolja, az akció után hitelesebb programot alkothat 2014-re. Az országjárás nem megoldás, de „bizonyosan többet ér, mint a szegények megvetése, a fiatalok elűzése, az idősek megalázása”.

Antipolitikai populizmus

Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy „a Milla sokat árt, elszívja a levegőt a kormánnyal szembeni alternatíva elöl, mert nem tesz különbséget a demokraták és a jelenlegi rezsim között, és hamis illúziókat épít”. A pártelnök azt mondta: a tömörülés egyenlőségjelet tesz az Orbán-kormány jogállamot felszámoló működése és az elmúlt húsz év politikai történései között, ez pedig antipolitikai populizmus. A tapasztalat az, ha odamegy pár tízezer ember egy ilyen rendezvényre, a végén csalódottan távozik – tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki szerint az ellenzéki tömörüléseknek együtt kellene működniük.

Üzent Bajnainak

A Demokratikus Koalíció elnöke elmondta: ha a jelenlegi helyzet marad, október 23-án ők külön ünnepelnek, és nem fogják korlátozni saját magukat azért, hogy a Milla tüntetéseire elegen tudjanak menni. Nem javaslom, hogy bárki is elmenjen a Milla tüntetésére „biodíszletnek”, hogy építse a Milla nimbuszát, ami rossz célt szolgál – tette hozzá. Gyurcsány  elmondta: beszélt Bajnai Gordonnal – akiről több helyen is megjelent, hogy a Milla tüntetésén jelenti be, hogy visszatér a politikába – és azt tanácsolta neki, próbálja meg összefogni az ellenzéket, ne legitimálja a Milla rendezvényét, és annak populizmusát. A politikus szerint Bajnai Gordon lehet koalíció-kötő személy, de nem a személyek a lényegesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik