Belföld

Pályázhatott volna a Viktória is

Kiéheztetik a mozgássérültközpontot címmel tegnap anyagot közölt le az Index, amiben írják, hogy a 15 éve mozgássérültek rehabilitációjával foglalkozó Viktória Rehabilitációs Központ július óta nem kap pénzt az önkormányzattól.

Az Index állítása szerint attól félnek a központ üzemeltetői, hogy az épületet akarják elvenni a fejük fölül, és ez azért is aggasztó, mert az intézmény, amit egy mozgássérült nő vezet, egyedülálló az országban. A internetes portál szerint az önkormányzat elzárkózott a nyilatkozat elől.

Ennek ellenére megtudtuk, a városi önkormányzat ellátási szerződést kötött korábban a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületével, így az általuk működtetett Viktória Rehabilitációs Központ évi 30 millió forintot kapott a rászorulók speciális ellátásának biztosítására, ám idén az egyesület nem jelentkezett a nyilvános pályázatokra. Így nehéz bármilyen támogatást adni.

Az Index a következőket tudta meg: az intézet vezetője, Horváth Klára szerint az ellátások és szolgáltatások mellett a legértékesebb a központban, hogy ez egy civil szervezet, azaz maguk a rászorulók, az itt élő mozgássérültek hozták létre, építették fel, és a mai napig is részt vesznek az intézmény működtetésében, vezetésében. Ma Magyarországon még mindig elég ritka, hogy egy ekkora intézményt civil szervezet épít fel és működtet, és hogy ebben az érintettek maguk is aktívan részt vesznek, de most kockán forog a létük.A probléma az, hogy 2012 februárjától az önkormányzat felmondta a támogatási szerződésüket, februártól júliusig lecsökkentették az addigi havi 2,5 millió forintos támogatást 800 ezerre, július óta pedig egy fillért sem kapnak tőlük. A Viktória központ fenntartási költségének 30 százalékát tette ki az önkormányzat által nyújtott támogatás, a többi forrása a normatíva, a térítési díjak, a fenntartó egyesület támogatása, és csekély mértékben az adományok voltak. Az önkormányzat most csak azzal a feltétellel hajlandó tovább támogatni a Viktóriát, ha a központot önálló jogi személlyé alakítják. Amíg ez nem történik meg, addig az egyesületet kizárják a közbeszerzésből. Ez azért érthetetlen a számukra, mert eddig is ilyen formában működtek, pályáztak, és eddig állításuk szerint nem volt ezzel semmi gond.

Ugyanakkor a Fehérvár24 az alábbiakat tudta meg: a tavalyi ellenőrzések során számos jogszabálysértésre, valamint szakmai és elszámolási hiányosságra derült fény, amelyekről a közgyűlés 2011. október 13-i ülésén tárgyalt is. Ennek következménye lett, hogy közös megegyezéssel – azaz az Egyesület beleegyezésével – 2012. február 15. napjával felbontották az önkormányzat és az egyesület közötti ellátási szerződés.

Mivel fogyatékkal élő emberek ellátásról van szó, a közgyűlés az egyesület további anyagi támogatása mellett döntött, 2012. július 15-ig. Kimondta a testület azt is, hogy a székesfehérvári fogyatékkal élők szociális ellátási igényét ezt követően is közbeszerzési eljárás eredményeként létrejövő ellátási szerződés útján, illetve saját intézményén keresztül kívánja biztosítani, hasonlóan a 2009-ben kiírt pályázathoz, amit éppen a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete nyert meg. A város 2012-ben már többször nyilvános pályázatot hirdetett, így nem volt akadálya annak, hogy az egyesület ismét induljon, és vele jöjjön létre ellátási szerződés. A hivatalban megtudtuk, hogy az önkormányzat többször tájékoztatta az egyesület vezetőségét, az alapítvány elnökét és ügyvédjét is – mindeddig eredménytelenül – hogy milyen jogi intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy az egyesület a pályázaton eredményesen indulhasson. A Viktória Rehabilitációs Központ további működése mindezek alapján kizárólag az egyesület elnökének – aki mellesleg a Viktória Rehabilitációs Központ igazgatója és ellátottja is egyben – személyes hozzáállásán múlik – tudtuk meg.

Az ingatlannal kapcsolatban több félrevezető információ jelent meg az utóbbi időben. Ami biztos: a Viktória Rehabilitációs Központ épülete a Mozgássérültek „Viktória” Rehabilitációs Alapítvány tulajdona, az ingatlan haszonélvezője pedig a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete. Így az önkormányzat semmiféle döntést nem hozhat az ingatlannal kapcsolatban.

Horváth Klára, a Viktória Rehabilitációs Központ vezetője az Indexnek azt állította, hogy vele sem tárgyal az önkormányzat, ehhez képest Cser-Palkovics András polgármester pénteken személyesen találkozott Horváth Klárával és a központ vezetőségével, és hosszasan tárgyaltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik