Belföld

Országos Mentőszolgálat: beváltak az új mentőautók

Egy hónappal ezelőtti szolgálatba állításuk óta országszerte már több mint ezer esetben riasztották az Országos Mentőszolgálat új, sárga mentőautóit, és a tapasztalatok alapján az új esetkocsik beváltak – közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője kedden.

A 23 úgynevezett B típusú mentőautó szolgálatba állításáról július 30-án számolt be az Országos Mentőszolgálat. Az ünnepélyes bemutató sajtótájékoztatón újabb mentőautók beszerzéséről szóló szerződést is aláírtak.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke szeptember elején sajtótájékoztatóján azt közölte: a júliusban vásárolt  vadonatúj mentőkocsik nem alkalmasak a szállított betegek lélegeztetésére.

A mentőszolgálat szóvivője most közleményében kiemelte, hogy az elmúlt egy hónap tapasztalatai alátámasztják az Országos Mentőszolgálat akkor is egyértelműen leszögezett álláspontját: „Az autók feladatuk ellátására minden esetben (így lélegeztetést igénylő esetek ellátásának megkezdésére is) alkalmasak.”

Kifejtette: a kocsikkal dolgozó szakemberek az első két hét után részletesen beszámoltak a járművel, annak felszerelésével kapcsolatos tapasztalataikról, és ezek alapján elmondható, hogy „az új mentőautók külső és belső kialakítása is komoly előrelépést jelent, a betegellátás feltételei érezhetően javultak”. Megjegyezte, hogy az új kocsikkal ellátott esetek között balesetek, rosszullétek ellátása, sőt, szülés levezetése és sikeres újraélesztés is szerepelt.

Győrfi Pál közleménye szerint a 23 új mentőautót Budapesten Rákoskeresztúr, Csillaghegy, Baranya megyében Szigetvár, Bács-Kiskun megyében Kiskunhalas, Békés megyében Gyula, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Sátoraljaújhely, Csongrád megyében Makó, Fejér megyében Enying, Győr-Moson-Sopron megyében Mosonmagyaróvár, Hajdú Bihar megyében Berettyóújfalu, Heves megyében Gyöngyös, Komárom-Esztergom megyében Dorog, Nógrád megyében Balassagyarmat, Pest megyében Budaörs, Albertirsa és Gyömrő, Somogy megyében Barcs, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kisvárda, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jászberény, Tolna megyében Tamási, Vas megyében Sárvár, Veszprém megyében Tapolca, Zala megyében Nagykanizsa települések mentőállomásai között osztották szét.

A szóvivő kitért arra is, hogy az új sárga mentőautók januárban szolgálatba állított első 38 kocsija közül több már az ötvenezredik megtett kilométerén is túl van. Ez idő alatt két jármű szenvedett balesetet, mindkét esetben előírásszerűen működtek az új típusú autók biztonsági elemei, a balesetekben a nagy erejű ütközések ellenére nem sérült meg senki – emelte ki Győrfi Pál.

A mentőszolgálat 1,45 milliárd forintos kormányzati forrásból tovább folytatja a kiöregedett, leamortizálódott mentőkocsik csereprogramját. Az újabb 60 „B” típusú mentőautó gyártása már folyamatban van, azok „szolgálatba állítása” év végére várható. A már meglévő, illetve beszerzés alatt álló összesen 121 mentőautó után pedig a következő évben az Országos Mentőszolgálat további „nagyléptékű” mentőjármű vásárlást tervez, melyre európai uniós forrás teremt fedezetet – hangsúlyozta a szóvivő.

Ajánlott videó