Belföld

Hoffmann egyeztetne a szakszervezetekkel

Hoffmann Rózsa (Hoffmann Rózsa)
Hoffmann Rózsa (Hoffmann Rózsa)

Egy napirend előtti felszólalásra reagálva az államtitkár azt mondta: jövő hétre a szakszervezeteket egyeztető tárgyalásokra hívta.

Osztolykán Ágnes LMP-s képviselő napirend előtt azt rótta fel a kormánynak, hogy a hozzá nem értés miatt sok fejlesztési forrástól esik el az ország, a kevés elérhető pályázat lebonyolítása botrányos körülmények között zajlik. Az ellenzéki politikus egy oktatási pályázatot hozott példának, amelynek szerinte a népszerűség lett a veszte, hiszen az igénylések az összes forrás tízszeresét haladták meg már az első napon. Az ellenzéki képviselő a kivéreztetett ágazatok közé sorolta az oktatási rendszert és azt is bírálta, hogy elhalasztják a pedagógus-életpályamodell bevezetését.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár úgy reagált: szerinte nem kudarc, hogy egy meghirdetett pályázatra nagyon sokan jelentkeznek, ugyanakkor mutatja az oktatási ágazat “kivérzett állapotát”, de azt az innovatív készséget is, ami az iskolákban és a pedagógusokban megvan. Hangsúlyozta: az EU-s források elosztását bonyolult szabályok határozzák meg, ennek “egyszázad részéért” sem felelős az államtitkárság.

A pedagógus-életpályamodellről az államtitkár azt mondta: ha valóban eltörlődne a modell, az az egész oktatási rendszer, a pedagógiai munka, az iskola megújításának a kudarca lenne, de erről nincs szó. Szerinte a modell elhalasztása tekintetében sincs még szó bizonyosságról vagy döntésről, ha a lehetőség megvan rá, akkor nem kizárt, hogy a jövő év szeptemberében indulhat a program. Közölte: azon dolgozik, hogy megtalálja a mindenkinek megnyugtató megoldást, ezért jövő héten a szakszervezeteket is egyeztető tárgyalásokra hívta.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) már kezdeményezte a sztrájkbizottság létrehozását. Az érdekvédelmi tömörülés országos vezetősége egyhangúlag hozta meg a döntést – mondta Galló Istvánné. Hozzátette: a héten egyeztet a kérdésben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökével, és tárgyalni fognak a közoktatás többi ágazati szakszervezetével is.

Előzőleg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is jelezte, ha a köznevelési törvény jövő szeptembertől a bérrendezés nélkül lép hatályba, az több tízezer pedagógus elbocsátásával járhat. A PDSZ elnöke szerint a tanárok készek radikális lépésekre is. „Abszolút nem zárom ki a sztrájk lehetőségét, hiszen ez egy olyan bejelentés, ami váratlan volt a kollégák részére” – fogalmazott Mendrey László

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik