Belföld

Egymilliárdos támogatás Újvárosra

Győr Újvárosként ismert városrészének a rehabilitációjára és az ott élő, hátrányos helyzetű családok életminőségének javítására 1,1 milliárd forint uniós forrást nyert el az önkormányzat. A támogatási szerződést kedden írta alá Borkai Zsolt polgármester és Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója.

Tavaly ősszel minősítette kiemelt város rehabilitációs projektnek a kormány Győr-Újváros fejlesztését, annak folyományaként, hogy az önkormányzat az év márciusában pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez uniós forrásra. A szebb időket látott városrész újjáélesztése az önkormányzat egyik kiemelt törekvése, ezért az alapos előkészítő munkálatoknak köszönhetően örömteli, hogy a döntéshozók támogatásra érdemesnek ítélték az önkormányzat milliárdos nagyságrendű elképzeléseit és 2012. október 9-én Borkai Zsolt polgármester alá is írhatta az erről szóló támogatási szerződést. Az 1,1 milliárd forintos uniós forráshoz Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 275 millió forint önrészt biztosít, így közel 1,4 milliárd forint kerülhet a körzetbe.

Borkai Zsolt polgármester az aláírás alkalmával elmondta, egy hosszú ideje várt projekt indulhat most el, aminek azért már bőven voltak előzményei, hiszen az önkormányzat és a Győr-Szol már eddig is több beruházást végzett el a területen. Az unió által is támogatott program ezt a munkát gyorsítja fel, és amellett, hogy városképileg rendezi az egykor Győr ékének számító területet, a szociális szolgáltatások terén is jelentős fejlesztések valósulnak meg.

Breznovits István a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője kiemelte, Győr felkészültségét mutatja, hogy a szociális város-rehabilitáció témájában a régióból ebben az időszakban egyedüliként nyújtott be sikeres pályázatot. Hozzátette, a győri projekt mindenben megfelel a pályázat által elvárt kritériumoknak, és a beruházásokon keresztül – a belvárosi rehabilitáció után – újabb jelentős fejlődésen megy keresztül a város.

A résztvevő projektpartnerek – Győr-Szol Zrt, Városközponti Közoktatási Főigazgatóság, Megyei Rendőrkapitányság, Újvárosi Római Katolikus Egyházközösség – nevében Sági Géza a Győr-Szol elnök-vezérigazgatója kifejtette, a korábban megkezdett úton egy újabb nagy lökést jelent a most aláírt támogatási szerződés. Hozzátette, a munkát a projekt után is folytatni kell a városrész megújítása érdekében.

A teljes cikk itt olvasható!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik