Belföld

Banki fókusz a rendszeres megtakarítókon [x]

A CIB Bank szerint a jövő szempontjából kiemelkedő szerepük van a havonta kisebb összegeket félretevőknek.

A bank közel 100.000 ügyfele körében végzett, úgynevezett Malacpersely elemzés szerint az utóbbi időben leginkább a 30 körüliek figyeltek fel a havi rendszerességű, sokszor kisebb összegű, de folyamatos megtakarítás jelentőségére. Az elemzés rámutat, hogy minden negyedik megtakarító 27-35 év közötti. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, a mostani harmincasok megtakarításai segíthetnek abban, hogy növekvő pályára kerüljön a lakosság megtakarítási állománya. Érdekesség, hogy a rendszeres megtakarítók esetében a fiatalabb korosztály van túlsúlyban. Ennek a korosztálynak a tagjai inkább kisebb összeget tesznek félre havi rendszerességgel, mintsem egy nagyobb összegben kötnék le pénzüket, ellentétben az idősebb korosztállyal, akik inkább a lekötött betéteket részesítik előnyben. Az elemzés szerint a lekötött betétek terén az 56-65 éves korosztály 22%-kal, a 66 és 75 év közöttiek aránya pedig közel 19%-kal emelkedik ki a korcsoportok közül.

A Malacpersely Számlára vonatkozó betéti szerződés részletes leírását a CIB Bank Lakossági Üzletágának Általános Szerződési Feltételei tartalmazzák.

A 2008 óta eltelt időszak felhívta a figyelmet a lakosság túlzott eladósodottságának veszélyeire, illetve a megtakarítások jelentőségére. Mivel a lakosság pénzügyi vagyona folyamatosan csökken, a meglévő megtakarítások kezelése mellett különösen fontos a rendszeres takarékoskodásra is hangsúlyt fektetni. A havonta félretett, akár kisebb összegekből gyűlhet majd össze az a megtakarítás, amelyet később a bankok ügyfelei különböző befektetési formákba tehetnek. De ha a cél nem a tartós befektetés, hanem inkább rövid távú terveink megvalósítása, a megtakarításnak ez a formája lehetőséget biztosít arra, hogy akár fél éves, éves időtávban gondolkodva tegyünk félre aktuális elképzeléseink megvalósításához a kamatok elvesztése nélkül.
Ehhez olyan banki termékekre van szükség, amelyek a rendszeres megtakarításokat ösztönzik – ilyenekben pedig nem bővelkedik a piac. Az elemzés azonban arra is rávilágít, hogy van olyan bank, ahol az új stratégia kiemelkedően fontos részét képezi a megtakarítások ösztönzése.

Horváth Krisztián a CIB Bank lakossági üzletágának ügyvezető igazgatója szerint a kutatás eredményei bizakodásra adnak okot a jövőbeni megtakarítások várható alakulását illetően: „A 30 körüliek takarékoskodási hajlandósága alapján a sok kicsi, ma félretett forintból néhány év múlva létrejöhetnek a nagyobb összegű megtakarítások. A lakossági vagyon növelésében, a rendszeres megtakarítások ösztönzésében természetesen a pénzügyi szektornak kiemelkedő szerepe van.”


Ajánlott videó

Olvasói sztorik