Belföld

Tovább nehezíti a fogyatékosok életét a kormány

kerekesszék (kerekesszékes, )
kerekesszék (kerekesszékes, )

A kormány munkakerülőnek állítja be az ápolási díjban részesülőket.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöksége közleményben szólítja fel a kormányt, hogy ne csökkentse tovább a fogyatékos emberek ellátásait azzal, hogy a tervezett segélyplafonba beleszámítja az ápolási díjat.

A szövetség felháborítónak tartja, hogy a kormány a segélyezetteket, köztük az ápolási díjban részesülőket munkakerülőknek állítja be, akiket az ellátás csökkentésével kell megrendszabályozni. Az ápolási díjban részesülők lennének a legboldogabbak, ha dolgozhatnának, mert ez azt jelentené, hogy szeretteik egészségesek és nem szorulnak gondozásra, de sajnos ez nem így van – írják.

Ápolási díj alanyi jogon azoknak jár, akik tartósan beteg 18 év alatti vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójuk otthoni ápolását végzik. Ők alapesetben 29 500 forintot kapnak havonta, de ha a gondozott családtag nem képes önállóan étkezni, tisztálkodni, öltözködni vagy a lakásban közlekedni, azaz fokozott ápolást igényel, akkor 38 350 forint jár a gondozásáért. Az ilyen élethelyzeteket nem önként, és főként nem munkaelkerülés céljából választják a családok, arról nem is beszélve, hogy egy súlyosan fogyatékos ember ápolása nehéz, embert próbáló feladat, ami sokszor 24 órás szolgálatot jelent.

Matolcsy György pénteken ismertette a kormány legújabb megszorító csomagját, amely a szociális ellátások területén egy újabb segélyplafont vezetne be azzal a céllal, hogy „munkára ösztönözzön”, és – nem mellékesen – 8-10 milliárdot spóroljon jövőre. Mivel az aktív korúaknak járó két legfőbb szociális ellátás már most is maximálva van, okkal feltételezhető, hogy a kormánynak a megmaradt ellátásokra, köztük az ápolási díjra fáj a foga. Az ápolási díjban részesülők családjai most is a legszegényebbek közé tartoznak, további elvonásokat nem tudnának elviselni – szögezik le.

A MEOSZ elnöksége pénteken rendkívüli ülést tartott a segélyplafon miatt. A testület felszólítja a kormányt, hogy állítsa le a fogyatékos emberek ellen irányuló intézkedéseit, és ne csökkentse tovább se a fogyatékos, se a megváltozott munkaképességű emberek ellátásait. Az újabb megszorítások helyett tegyen meg mindent annak érdekében, hogy senki ne éhezzen, és a télen senki ne fagyjon meg, az eddigi kormányzati tevékenységnek köszönhetően ugyanis ez utóbbival is reálisan lehet számolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik