Belföld

Pécsi vesztegetés: előzetesben marad a fővádlott

November 12-én folytatódik a Győri Törvényszéken a pécsi egyetemi vesztegetési ügy büntetőperének tárgyalása. A bíróság azért döntött így, mert hétfőn védőváltást jelentett be a harmadrendű vádlott.

Bóka Tibor bíró – megjegyezve: “az időhúzás teljesen egyértelmű” – azzal érvelt a halasztás mellett, hogy a csere után jogi képviselője van ugyan, de “nem jelenthetjük ki azt, hogy a harmadrendű vádlottnak védője van”, mivel alig pár órája lehetett a felkészülésre.

A bíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította el az elsőrendű vádlott és védője ismételt kérését, hogy szüntessék meg az egyetem egykori gazdasági főigazgatójának előzetes letartóztatását.

Bóka Tibor emlékeztetett arra, hogy a múlt kedden már elutasítottak egy ilyen beadványt, újabb körülmény pedig azóta nem merült fel. Hozzátette: az érintett és néhány más vádlott meghallgatása után vissza lehet térni a kérésre.

“Ha valakinek, akkor nekem nem áll érdekemen semmi módon sem ennek az eljárásnak az elhúzása” – indokolta I. Gábor elsőrendű vádlott felszólalásában a kérését, hozzátéve, a nyomozás tavaly decemberi lezárása óta rajta kívül álló okok miatt semmi nem történt érdemben az ügyben.

“A huszonkilencedik hónapot kezdtem meg előzetes letartóztatásban, és sehol, semmilyen fórumon nem tudtam érdemi védekezést előterjeszteni” – tette hozzá a férfi.

Szeptember 18-án indult a per, ám mivel az elsőrendű vádlottnak nem volt védője (egyiket a bíróság zárta ki, egy visszaadta megbízását, egynek pedig a vádlott mondott fel), az eljárás érdemi része csak e hét hétfőjén kezdődhetett meg.

Huszonhét ember ellen folyik eljárás költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények – egyebek mellett okirat-hamisítás, csalás és pénzmosás – miatt.

A vádirat múlt hétfői, csaknem három órán át tartó ismertetése során elhangzott: az elsőrendű vádlott olyan szerveződést hozott létre, amely valótlan okiratok alapján fizetett ki különböző összegeket, valamint úgy befolyásolt közbeszerzési pályázatokat, hogy az a cég jusson előnyhöz, illetve nyerjen, amelyik megfizeti a pályázati érték “visszavárt” nyolc-tíz százalékát.

A Nyári Roland ügyész által ismertetett vádirat szerint előfordult, hogy cégre szabott pályázatot írtak ki, miként az is, hogy egy indulót tájékoztattak a riválisok árajánlatáról, hogy alá tudjon ígérni, de az is, hogy “teljesítési szándék nélküli” cégekkel kötöttek szerződést, így szivattyúzva ki összegeket az egyetem számlájáról.

Múlt hétfő délután, valamint kedden és szerdán egész nap a védői beadványok elbírálásával foglalkozott Bóka Tibor tanácsa. A beadványok némelyike a tárgyalás felfüggesztését indítványozta, míg mások egyes vádlottak ügyének különválasztását kezdeményezték. Egyik esetben sem adott helyt a kezdeményezéseknek a bíróság.

A Pécsi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője május végén azt közölte az MTI-vel: a táblabíróság elfogultsága indokolja, hogy az ügyet illetékességi területükön kívül tárgyalják.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.