Belföld

Beszólt a kormánynak Orbán

kungfu (kungfu)
kungfu (kungfu)

A miniszterelnök szerint elmaradásban van a kabinet, mivel az alsó középosztálynak egyelőre nem tudtak kitörési lehetőséget biztosítani.

Orbán Viktor szerint Magyarországnak esélye van arra, hogy a következő két évben továbbra is egyszerre folytassa az államadósság-csökkentés és a versenyképesség-növelés politikáját úgy, hogy közben megőrizze a politikai stabilitást is.

A németek nyomába érhetünk

Mint a Parlamentben, a Magyar Diaszpóra Tanács II. ülésén fogalmazott, Magyarországnak valójában két ellenfele van, amelyet le kell győznie, ez pedig az önsajnálat és ennek unokatestvére, a lebeszélés kultúrája. A kormányfő ugyanakkor rámutatott arra, hogy álláspontja szerint, ha Magyarország nem hibázik, jövőre együtt tud növekedni a német gazdasággal.

Fotó: MTI

Nincs szó összeesküvésről

Orbán szerint az európai társadalomfejlődés következő szakasza a vallásból átvett értékekre, a család megerősítésére és a nemzetek reneszánszára fog épülni. „Ezt az elképzelést a Magyarországgal szemben álló nyugat-európai politikai elit – amelynek tagjai jórészt a ’68-as generációból kerültek ki – a legnagyobb hevességgel utasítja el” – hangsúlyozta.

A kormányfő szerint azonban lezárult a történelem egyik európai fejezete, ami ezen elit gondolkodásmódjának a végét is jelenti, ezekre a gondolatokra ugyanis nem lehet jövőt építeni Európában. Állítja, a Magyarországgal szembeni támadások is éppen ebből, az európai kultúra másfajta értelmezéséből adódnak, nem pedig az ország elleni összeesküvésekről van szó.

Elmaradásban van a kormány

Kormánya eddigi munkáját értékelve Orbán azt mondta: az a kép ma már nem igaz, hogy Magyarország ne tudna megállni a saját lábán. „Az IMF-fel ugyan meg akarunk egyezni, de most már mindenki elfogadja a világon, hogy ha nem lenne megegyezés, Magyarországnak akkor sem lennének finanszírozási gondjai. (…) Az a kérdés, hogy drágábban vagy olcsóbban finanszírozza magát” az ország – tette hozzá.

Szerinte ugyanakkor elmaradásban is van a kabinet. Az alsó középosztálynak ugyanis nem tudtak kitörési lehetőséget biztosítani, noha a politikai stabilitást csak széles középosztályra építve lehet megőrizni, „a nincstelenekre és a milliárdosokra építve” ezt nem lehet elérni. A kormányfő azt mondta: a következő időszak feladata, hogy a 100-210 ezer forint között kereső alsó középosztálybelieknek biztosítsanak olyan család-, otthonteremtési és bér-, valamint munkaprogramokat, amelyekkel ezek az emberek szintén azt érezhetik, hogy ők is a nemzet fő erőihez tartoznak.

Így leszünk erősek

Orbán a beszédét azzal összegezte, hogy kormánya olyan szerkezeti átalakításokra kapott kétharmados felhatalmazást, amelyek strukturálisan alkalmassá teszik Magyarországot a sikerességre. Elmondása szerint ehhez négypilléres modern nemzetépítésre van szükség: ki kell szabadítani Magyarországot az adósságcsapdából; versenyképessé, azaz termelési központtá kell válni; meg kell állítani a demográfiai hanyatlást, a világ magyarságát pedig közösségként kell újjáépíteni. Mindezzel – állítása szerint – Magyarország a mostani felfordulásból sikeres, erős országként fog felemelkedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik