Belföld

MSZP: a kormány elindult a nyugdíjak adóztatása felé

A kormány elmúlt kétéves tevékenységével soha nem látott mértékben gyengítette a szociális biztonságot - írja közleményben Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja.

A szocialista politikus kiemelte, hogy az Orbán-kormány megszüntette a szolgálati nyugdíjat, nyugdíjrendszeren kívül helyezett több mint egymillió embert, megszüntette a rokkant- és baleseti rokkantsági nyugdíjat, lépten-nyomon megalázza a felülvizsgálatra rendelt rokkantakat, elveszi járandóságukat, valamint megszüntette a korhatár alatti nyugdíjakat is.

Korózs a közleményben hangsúlyozza: már az ombudsman is úgy látja, mint az MSZP, hogy a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvény rendelkezései ellentétesek a személyes adatok védelméhez fűződő joggal, a szociális biztonsághoz való joggal és a jogállamiság elvével. A 2012. január 1-jén hatályba lépett törvény megszüntette a korhatár előtti öregségi nyugdíjakat és a korábban már megállapított ellátásokat más jogcímen, úgynevezett korhatár előtti ellátásként, például átmeneti bányászjáradékként vagy a fegyveres testületek esetében szolgálati járandóságként folyósítják tovább.

Bizonyos ellátások, mint a szolgálati járandóság havi összegét pedig a törvény a személyi jövedelemadó mértékével csökkenteni rendeli. Az ombudsman nagyon helyesen megállapította, hogy a jogállamiságra visszavezethető követelményt sértenek a törvény azon rendelkezései, melyek a nyugdíjak nominális összegét közteherrel, így elvonással terhelik. Az MSZP alelnöke úgy véli, ezzel a kormány elindult a nyugdíjak adóztatása felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik