Belföld

Kizártak egy államtitkárt a KDNP-ből

A Kereszténydemokrata Néppárt 13. kerületi szervezetének vezetősége törölte tagjai közül Soltész Miklós államtitkárt és Spaller Endre országgyűlési képviselőt.

A döntést azután hozták, hogy a két politikus többszöri írásbeli és szóbeli figyelmeztetés ellenére sem fizette be a tagdíjat – írta az Index a 13. kerületi KDNP közleményére hivatkozva.

Spaller Endre a hírről értesülve közölte, hogy nem kapott értesítést a fejleményről, és azt meglepődve vette tudomásul, mivel úgy tudja, hogy a tagdíjfizetési ügyei rendben vannak. Soltész Miklós szociális államtitkár az Index tudósítójának úgy kommentálta a hírt, hogy azzal nem kell foglalkozni. KDNP-s vagyok, és kész – szögezte le a megismételt kérdésre.

Egy befolyásos KDNP-s politikus az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a párt kerületi elnöke túljátszotta a saját szerepét, és indokolatlanul vállalta fel a konfliktust. A politikus arra számít, hogy a kerületi elnök várhatóan visszavonja a döntését.

A kormánypártok parlamenti képviselői, uniós képviselői, polgármesterei, önkormányzati képviselői 1999 óta bruttó jövedelmük 2 százalékát fizetik be a pártkasszába. Az adó Ughy Attila fideszes parlamenti képviselőről kapta a nevét, aki német mintára javasolta a bevezetését.

A KDNP sajtóosztályán még nem hallották a hírt, de a párt központjában megerősítették a törlés tényét. Csorba Béla az [origo]-nak azt mondta, hallotta a hírt, de nem tud arról, hogy az államtitkár és a képviselő ellen lefolytatták volna az ilyenkor szokásos eljárást. „Ha valaki tartósan nem fizet tagdíjat, azt írásban kell jelezni neki, hogy rendezze a tartozást. Ha ekkor sem teszi meg, akkor az adott szervezet taggyűlésen dönt a kizárásról” – mondta a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik