Belföld

Képviselőt cserél ma az LMP

lmp (lmp)
lmp (lmp)

Kommunikáció-együttműködés-bővülés: ez az új zöld szentháromság.

Ma teszi le esküjét a Parlamentben a Lehet Más a Politika új képviselője, Lengyel Szilvia. A képviselőasszony Pest megyéből érkezik, méghozzá a pár hete lemondott/lemondatott Kukorelly Endre író helyére.

A csere előzménye, hogy szeptember elején mandátumának visszaadására szólították fel Kukorellyt a Pest megyei LMP-sek. Tehették, ugyanis 2010-ben az ő listájuk első helyéről jutott a jeles író az Országgyűlésbe.


Fotó: Kummer János

Kukorelly, bár erre semmi nem kényszerítette, összehívatta az országos választmányt, és bizalmi szavazást kért maga ellen. A grémiumban hatan maradásra biztatták, hatan ellene voksoltak, mire a képviselő a lemondás mellett döntött.

A vele készült interjúban így indokolt: „Természetesen az LMP-ben is sokaknak van komoly ambíciója. Sokak szerint túl civil maradtam, és ez irritáló tényező lehet… Elfárasztott a politikusi verkli, és lehetőség adódott a távozásra. A választmány előtt… csak elsöprő támogatás mellett maradtam volna… Bő két évig csináltam, tettem, amit lehet. Pusztán azzal, hogy ott voltam, jeleztem a törvényhozásban, hogy van olyan, hogy magaskultúra. Nézegettek is furcsálkodva. Nem éreztem ellenszenvet, sokan nagyon kedvesek voltak, de látnunk kell, ott ez igazából senkit nem érdekel… Hosszú ideje minden kedd reggel úgy keltem föl, hogy elég volt. És minden hétfőn, szerdán, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap.”

A Pest megyei

Az utód az egyik „visszahívó”, Lengyel Szilvia. Ő az alábbi paramétereket közölte magáról az LMP honlapján.

„1971-ben születtem Debrecenben, ott is érettségiztem a Kossuth Lajos Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumában. Érettségi után kerültem el Gödöllőre, ahol már huszonkét esztendeje élek családommal, férjemmel és két gyermekemmel. Gazdasági agrármérnöki diplomámat és mérnöktanári végzettségemet a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen (ma Szent István Egyetem) szereztem. Később a szakképzés-pedagógiai doktori program hallgatója voltam a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. 2012-ben államvizsgáztam az ELTE Jogi Továbbképző Intézetének környezetvédelmi jogi képzésén. Mindezek mellett rendelkezem igazságügyi mediátor szakképesítéssel is.

Egyetemi oktatóként, pályázatíróként, trénerként tevékenykedtem pályafutásom elején, majd részt vettem egy három iskolából álló szakképző hálózat megalapításában, melynek keretein belül fogyatékos fiatalok szerezhettek szakképesítést. Ezzel párhuzamosan két, egyenként hároméves európai uniós szakképzési projektet vezettem, ahol a nemzetközi konzorcium keretében magyar, német, olasz, osztrák és skót intézményekkel együttműködve a hátrányos helyzetű fiatalok, fiatal felnőttek szakképzésével, elhelyezkedésének segítésével foglalkoztam. Az elmúlt időszakban pedagógus továbbképzési program kidolgozásában, képzési jegyzék szerkesztésében vettem részt, valamint rendszeresen tartok tanulásmódszertani tréningeket fiataloknak.

Fontosnak tartom, hogy ne pillanatnyi gazdasági érdekeknek alárendelt politikai rövidlátás határozza meg életminőségünket, környezetünk állapotát. Emiatt alapítottam 2008-ban egy gödöllői székhelyű környezetvédelmi közhasznú egyesületet, melyet a gödöllői lakosok környezetvédelmi problémái hívtak létre. Az egyesület részt vesz a lakosság érdekképviseletének ellátásában, különösen környezetvédelmi, településfejlesztési, településrendezési ügyekben.


Lengyel Szilvia eskütétele alatt Fotó: Neményi Márton

Az LMP-hez még társadalmi kezdeményezés korában csatlakoztam, 2008 augusztusában, majd nagyon rövid ideig a párttá alakulás előtti választmány tagja is voltam. A kezdetektől vagyok Pest megyén belül a gödöllői terület koordinátora, így ilyen minőségemben a Pest Megyei Regionális Egyeztető Fórum tagja. A 2010-es év mozgalmas volt számomra, mindkét választáson jelölt voltam, az országgyűlési választáson az ország második legnagyobb lélekszámú egyéni választókerületében 10,52 %-ot értem el. 2010 júniusától ismét választmányi tagként tevékenykedtem 2011 márciusáig. Azóta a Számvizsgáló Bizottság tagja vagyok, idén márciustól pedig a bizottság elnöke.

Pest megyei országgyűlési képviselőként célom az, hogy az LMP a 2014-es választási évnek szervezetileg megerősödve vágjon neki. Ezt leginkább akkor látom megvalósíthatónak, ha sikerül az ökopolitikai eszméket a való életre lefordítani, azaz alkalmazhatóságuk meg tud jelenni a helyi ügyekben. Ennek elősegítése – véleményem szerint – egy megyei képviselő legfontosabb feladata a parlamenti munkája mellett. Ezért programom súlypontját a kommunikáció-együttműködés-bővülés hármasára helyeztem.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik