Belföld

Érik a pedagógussztrájk?

Az elhalasztott béremelés miatt tiltakoznak a pedagógus-szakszervezetek. Lehet, hogy a tanárok ezúttal a sztrájktól sem riadnak vissza - írja az ATV.hu.

A Pedagógusok Szakszervezete azt javasolja a kormányzatnak, hogy a köznevelési törvény bevezetését függessze fel. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy véli, hogy filléres gondokkal nagyon nehéz tanítani. Megszólaltak a pártok képviselői: a DK lemondásra szólította fel az oktatási államtitkárt, míg az LMP a kormányszóvivő távozását sürgeti, egy a tanárokat sértő kijelentése miatt.

Amikor nagy vihar van a tengeren, azt is értékelni kell tudni, hogyha valaki kikötőbe vezet minket, nem biztos, hogy éppen konyakot kell rendelni” – mondta pénteken Giró-Szász András.

Az LMP a tanárokat sértő kijelentés miatt közleményben szólította fel lemondásra a kormány szóvivőjét. A pedagógus-szakszervezetek tiltakoznak a béremelés elhalasztása és a szóvivő konyakos kijelentése miatt is.

Giró-Szász úr bejelentése meglepő és felháborító volt, az a fajta nyegleség, ahogyan ehhez a kérdéshez viszonyul, konyakrendelés visszamondására biztat, amikor neki pezsgőspohár van a kezében azt gondolom minimum arcpirító” – vélte Mendrey László, a PDSZ elnöke.

Ha a köznevelési törvény jövő szeptembertől a bérrendezés nélkül lép hatályba, az több tízezer pedagógus elbocsájtásával járhat, mert az óraszámok és az iskolában eltöltött kötelező óraszám nő, a fizetés pedig marad. A PDSZ elnöke szerint a tanárok készek radikális lépésekre is.

Abszolút nem zárom ki a sztrájk lehetőségét, hiszen ez egy olyan bejelentés, ami egyrészt váratlan volt a kollégák részére. Mi, szakszervezetek nem csodálkozunk ezen, de a tanárok többsége elhitte, hogy jövő szeptemberben jelentős béremelésben lesz részük. Ez most úgy tűnik, hogy elúszott” – tette hozzá Mendrey.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik