Belföld

A határon túli magyar irodalom napjai

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2012. 10. 08. 08:34

Szerelem– Sötét verem(?) témakörben rendezte meg a Vörösmarty Társaság az idén is A határon túli magyar irodalom napjait október 5-6. között a Vörösmarty Teremben. A szombati rendezvényen Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet és adta át az idei Vár-díjat.

Tizenkét évvel ezelőtt indult a konferenciák sora. Azóta a határon túlról érkező írók, költők, irodalmárok jelenlétükkel, előadásaikkal vallanak szerelmes kötődésükről a szülőföldhöz, a magyarsághoz, életük társához. Vallanak a kisebbségi sors gondjairól és személyes életük örömeiről. Értékteremtő, alkotó munkájukkal leckét adnak hagyománytiszteletből. Példát adnak az értékek iránti hűségből. Értékőrzők egy minden tekintetben válsággal küzdő világban-hangsúlyozta beszédében Vargha Tamás.

Az előadások is a témához kapcsolódtak. Október 5-én, Szakolczay Lajos irodalomtörténész, kritikus például a Szerelem három arcáról beszélt, három szerző egy-egy műve kapcsán, míg az Írországban élő Kabdebó Tamás előadásának címe nemes egyszerűséggel: Szerelem volt.   A szombaton folytatódó eszmecserén Péntek Imre főszerkesztő két költő egy-egy szerelmes versét boncolgatta, Szemes Péter pedig Szabadság és szerelem énekeséről, Utassy Józsefről beszélt. Emellett filmet vetítettek, kiállítást nyílt, és a Hősök terén emlékeztek az aradi vértanúkra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.