Belföld

A határon túli magyar irodalom napjai

Szerelem– Sötét verem(?) témakörben rendezte meg a Vörösmarty Társaság az idén is A határon túli magyar irodalom napjait október 5-6. között a Vörösmarty Teremben. A szombati rendezvényen Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet és adta át az idei Vár-díjat.

Tizenkét évvel ezelőtt indult a konferenciák sora. Azóta a határon túlról érkező írók, költők, irodalmárok jelenlétükkel, előadásaikkal vallanak szerelmes kötődésükről a szülőföldhöz, a magyarsághoz, életük társához. Vallanak a kisebbségi sors gondjairól és személyes életük örömeiről. Értékteremtő, alkotó munkájukkal leckét adnak hagyománytiszteletből. Példát adnak az értékek iránti hűségből. Értékőrzők egy minden tekintetben válsággal küzdő világban-hangsúlyozta beszédében Vargha Tamás.

Az előadások is a témához kapcsolódtak. Október 5-én, Szakolczay Lajos irodalomtörténész, kritikus például a Szerelem három arcáról beszélt, három szerző egy-egy műve kapcsán, míg az Írországban élő Kabdebó Tamás előadásának címe nemes egyszerűséggel: Szerelem volt.   A szombaton folytatódó eszmecserén Péntek Imre főszerkesztő két költő egy-egy szerelmes versét boncolgatta, Szemes Péter pedig Szabadság és szerelem énekeséről, Utassy Józsefről beszélt. Emellett filmet vetítettek, kiállítást nyílt, és a Hősök terén emlékeztek az aradi vértanúkra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik