Belföld

Nagy csatornázási beruházás Balástyán

A most elindult majd egymilliárdos programnak köszönhetően jövő nyárra már tisztább vize lesz a balástyaiaknak.

A nagyszabású csatornázási program megnyitásán, a balástyai sportcsarnokban a polgármester felidézte: a település két éve adta be erről szóló pályázatát uniós támogatásra. A kivitelezés megtervezése nagyjából szintén két évig tartott.

Ujvári László elmondta: a nagyberuházás – melynek során három átemelőtelep épül, 1300 méter vezetéket fektetnek le és korszerűsítik a szennyvíztisztító telepet – félezer ingatlant érint Balástyán.

A kivitelezőt képviselő PROBART Kft. ügyvezetője türelmet kérve az emberektől az ígérte: igyekeznek, hogy a munkák a lehető legkisebb mértékben zavarják őket, és megtesznek mindent azért, hogy azokon a területeken is folyamatos legyen a közlekedés, ahol a gépek éppen dolgoznak.

Bartucz Tibor hozzátette: bár a munkák üteme nagyban függ az időjárástól, a csatornázással és a szennyvíztisztító korszerűsítésével jövő év júniusára már szeretnének elkészülni. Ezután fél éves próbaüzem következik.

A Szeged24 a progam tájékoztatásáért felelős Factory Creative Studio kommunikációs vezetőjétől azt is megtudta: a településen belterületén a közüzemi ivóvíz‐ellátás ugyan teljes, de a csatornázottság csupán a község negyedét fedi le, ami jóval a megyei és országos átlagérték alatt van.

Ezen kívül régóta problémát okoz az is, hogy a csatorna híján lévő családi házakban a keletkező szennyvíz zömét szikkasztó medencékben gyűjtik, melyekből az anyag közvetlenül a talajba kerül, károsítva ezzel a felszín alatti vizeket.  A település jelenlegi zárt szennyvíztároló medencéi pedig már elavultak, nem minden esetben felelnek meg az előírásoknak, ráadásul a szennyvíztisztító telep ma már nem tudja a naponta keletkező folyékony hulladék teljes mennyiségét befogadni.

Így Balástya égető szennyvíz-elvezetési gondja a most elindult, csaknem egymilliárdos összköltségvetésű nagyberuházással, melynek több mint nyolcvan százalékát az Unió finanszírozza, megoldódik – számolt be Nyemcsok Éva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik