Belföld

Láss másképp!

Neves művészek támogatásával elindult a magyar ötletű, az egymást elfogadását segítő, civil, európai kampány.

A „nők bálványa”, Csányi Sándor színész, Soma énekesnő- műsorvezető, Tallós Rita színésznő, Junior, a népszerű rapper, Gerendás Péter Liszt-díjas zeneszerző-előadóművész, Bangó Margit Kossuth- Díjas énekesnő, Szentandrássy István, Kossuth- Díjas festőművész, Bach Szilvia humorista, a Váradi Roma Café zenekar, Choli Daróczi József író-műfordító  – csak néhány név azon magyar hírességek közül, akik a nevüket adták a Berlinben élő Vadászi István kezdeményezéséhez  – szólt ma délután a Szeged24-nek maga az ötletgazda-főszervező.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: a „No Racism – Láss!” elnevezésű akció olyan nagyszabású, európai szintű, civil kezdeményezés, amely a különböző társadalmi csoportok elfogadását mozdítaná elő, felkeltve a figyelmet az együttélés szépségeire.

A kampány csúcspontja két hét múlva, október 19-én délután fél ötkor a budapesti Bazilika előtt lesz, amikor a Vadrózsák Táncegyüttes zenéjére másfél ezer fehér ruhás nő tíz percig táncol, közben a világvárosokból érkező vendégek egy óriáskivetítőn a célt kifejező üzeneteket láthatnak folyamatosan. Végül a jelenlévők másfél ezer fehér lufit engednek a levegőbe az összetartozás és a tiszta gondolatok jelképéként.

Vadászi István vasárnap délután arról számolt be: elindították az akciót. Egyrészt elkészült a videó-üzenetek egy része a hírességek személyes vallomásaival a témáról, másrészt csináltak egy összefogaló, figyelemfelhívó filmet is a kampányról. Mindezt az internet segítségével terjesztik.

A kampány ötletgazdája hangsúlyozta: a támogató művészek sportolók, közszereplők a jelenlétükkel hitelesítik a demonstráció üzenetét, amely szerint „a hallgatás, a nem látás, sok esetben vezetett már népirtáshoz, és ma is személyes és össztársadalmi felelősségünk nemre, színre, vallásra, párthovatartozásra való tekintet nélkül.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik