Belföld

Vége a nem állami „nemzeti” cégeknek

nemzeti tankönyvkiadó zrt (nemzeti tankönyvkiadó, )
nemzeti tankönyvkiadó zrt (nemzeti tankönyvkiadó, )

Februártól nevet kell váltani a Nemzeti Tankönyvkiadónak. Nincs több kibúvó azoknak a nem állami tulajdonú cégeknek, amelyeknek a nevében szerepel a „nemzeti” kifejezés.

Azon nem állami tulajdonú cégek, amelyek nevében szerepel az „állami” vagy a „nemzeti” kifejezés, a cégtörvény decemberi módosítása szerint február 1-jéig kötelesek e szavakat száműzni a nevükből. A legtöbb érintett vállalkozás már lépett, de a cégjegyzék szerint van még néhány magántulajdonban lévő, ma is működő „nemzeti” részvénytársaság és Kft.


Pár hónap múlva már nem viselheti a jelzőt – Fotó: Kummer János

Sürgősen nevet kell változtatni például a legnagyobb magyar tankönyvkiadónak: a Sanoma-csoport tulajdonában lévő Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. (Ntk) négy hónap múlva már nem viselheti a megszokott jelzőt. Kérdésünkre a kiadó vezérigazgatója közölte: „a jogszabályokban előírt határidőket ismerjük, és ennek megfelelő időben felkészülünk a változásokra, amennyiben szükséges. Jelenleg azonban a legfontosabb feladatainkra szeretnénk koncentrálni, mégpedig arra, hogy a kínálatunkban szereplő tankönyvek megfeleljenek majd az új kerettanterveknek, a pedagógusok és diákok elvárásainak, valamint a legmodernebb minőségi követelményeknek”. Több mint 60 éves működése során a cég már számos név- és tulajdonos változáson átesett – tette hozzá Kiss János Tamás, aki úgy véli, a színvonalas tankönyvek előállítása sokkal fontosabb, mint a név, amely alatt könyveiket kiadják.

Nemzeti rock és nemzeti kereskedelem

Nevében is „állami” cég, a nyilvántartás szerint alig van, s nem érint magánvállalkozásokat, de számos bejegyzett „nemzeti” vállalatot, vállalkozást találunk ma Magyarországon. Ezek nagy része – a Nemzeti Színház Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Zrt.-től a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft.-ig – szintén állami tulajdonban van. De azért az Ntk mellett van még jó néhány kakukktojás.

Tudományos ismeretterjesztő oldalt üzemeltett a Nemzeti Geográfia Médiaszolgáltató Kft., de februártól nem működhet a világhírű National Geographic című magazin tükörfordítása a cégnévben, változtatni kell. Rigóczki Csaba ügyvezető munkatársunktól hallott először a törvényi rendelkezésről. Mint mondta, ezzel az állam elveszi a „hitvallásukat, filozófiájukat” kifejező nevüket, „olyan mintha a National Geographic-től elvennék a national-t”. Ráadásul – hívta fel a figyelmet -, ez nem csak cégnyilvántartás-változási költségeket jelent számukra, hanem le kell cserélni a névjegykártyákat, borítékokat, és az egyéb hivatalos dokumentumokat is, azaz tetemes költségekkel jár majd a névcsere.

Ha a cégjegyzékben böngészünk, találunk még néhány bejegyzett „nemzeti” céget. A Nemzeti Éléskamra Kft. például egy Pátyon bejegyzett kereskedelmi cég. A Nemzeti Rock Kft. Mosonszolnokon működik, s tevékenysége elsősorban az ismert zenei stílus népszerűsítésére irányul. Tiszafüreden pedig van egy étterem, amelynek fenntartója szintén egyelőre „nemzeti”: a Tiszafüredi Nemzeti Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik