Belföld

Büntetik a készpénzhasználatot januártól

Már a fizetésünk közel fél százaléka mehet az államhoz a Matolcsy György által pénteken bejelentett újabb tranzakciós adófajta, az ATM-ekre kivetett 0,3 százalékos sarc miatt.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint is az ügyfelek fizethetik meg a tranzakciós illetéket, hiszen elmondása szerint nincs akadálya, hogy ezt teljes egészében áthárítsák az ügyfelekre. A bankokkal folytatott előzetes egyeztetések révén viszont csak a tranzakciós adó felének áthárítására számít a miniszter, írja a Pénzcentrum.hu.

Ez azt jelenti, hogy a fizetésünk közel fél százaléka az államhoz vándorolhat, ha nem figyelünk oda. A teljes nettó bér 0,1 százalékát fizeti be adóként a munkáltató, amikor bankszámlára érkezik az összeg. A készpénzfelvét további 0,3 százalékot jelenthet, amiből egy esetleges csekkes befizetés újabb 0,1 százalékot visz el.

Ez egy 200 ezer forintos kereset esetén 800-1000 forint is lehet a csekkbefizetés összegétől függően. Évente tehát egy családnak akár tízezer forintos nagyságrendű költséget jelenthet, ha nem állnak át a készpénzes fizetésről kártyás költésre. A bankkártyás és hitelkártyás fizetést továbbra is csak 0,1 százalék a tranzakciós adó. Érdemes tehát még a rezsit is így fizetni, hiszen ezzel jócskán csökkenthetjük a tranzakciós adóra elköltött pénzt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik