Belföld

Az első és utolsó forradalmi csata Fejéré volt

Néma fáklyás felvonulással és ünneppel emlékeztek meg az esti órákban a fehérvári Fidelitas tagok és szimpatizánsok a mártír halált halt aradi tizenháromról és a fővárosban kivégzett Batthyányiról.

A Corpus Hungaricum emlékhelytől a Belvároson keresztül a Szent István Székesegyház mögötti térre, a Hősök terére vonultak a fidelitasosok fáklyákkal kezükben. A bazilika harangjaira kezdődött meg a megemlékezés, melynek szónoka Ágh Péter, a Fidelitas országgyűlési képviselője volt.

Beszédében kitért arra, hogy szombathelyi lévén a megemlékezést Batthyányival kezdi, akinek élete köti Szombathelyhez is, amikor is közreműködésével alakult meg a Vas vármegyei gazdasági egyesület. Az első felelős miniszterelnök máig ható példát mutatott tetteivel és azzal az elszántsággal, amivel halálos ítéletét fogadta – mondta Ágh Péter. Büszke vagyok arra, hogy városomhoz kötődik e nagyszerű jellem, Batthyányi Lajos, és büszkék lehetnek a fehérváriak is, hiszen emberei hősiesen ellenálltak a császári csapatoknak a haleszi felkelésben, mely az utolsó Fejér megyei fegyveres forradalmi helyszín volt – hangsúlyozta a képviselő.

Beszédének végén a kivégzett tábornok, Kiss Ernő utolsó szavait idézte azzal, hogy a fiatalok akár fehérváriak, akár máshonnan származó magyarok, magyarságukat soha nem felejthetik el: „Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei, virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.”

Az ünnepi megemlékezésen a fehérvári Hungarikum együttes korhű dalokkal, míg Kiss Krisztina, a III. Versünnep döntőse Ady Endre Október 6. és Kányádi Sándor Nyergestető című versével lépett fel. Az ünnepi műsort követően koszorúkat és virágokat helyeztek el a Hősök terén levő emlékműhöz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik